Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
01
13
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: NEVI
Soort:

Industrie groeit weer, PMI: 50.2

De NEVI PMI® kwam in januari uit op 50.2. Dit wijst op een lichte verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie.

De productie bij de Nederlandse bedrijven nam in januari beperkt toe, maar dit was wel de grootste toename sinds juni 2011. Desondanks daalden de nieuwe orders opnieuw. Dit kwam door de zwakke binnenlandse vraag, want de export orders stegen voor de zevende maand op rij. De voorraad gereed product daalde gering.

De werkgelegenheid bleef onveranderd en de daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was de grootste sinds juni 2012. De inkoopactiviteiten verminderden opnieuw en de voorraad ingekochte materialen nam aanzienlijk af. De levertijden namen voor de dertiende maand op rij toe. 

De inkoopprijzen stegen, zij het in de geringste mate in vijf maanden. De stijging van de verkoopprijzen was beperkt, maar was wel de hoogste sinds juni 2012.

Drie deelindices uitgelicht:

Nieuwe orders index
Het aantal ontvangen nieuwe orders bij de Nederlandse productiebedrijven daalde in januari voor de vierde opeenvolgende maand. Deze daling was beperkt en de kleinste in de huidige periode van daling. De gegevens wijzen er op dat de geringe marktvraag en aarzelende klanten de belangrijkste factoren waren voor de afname van het aantal nieuwe orders.


Export orders index
In tegenstelling tot de tendens voor het totale aantal ontvangen nieuwe orders, steeg de buitenlandse verkoop van de Nederlandse productiebedrijven in januari voor de zevende opeenvolgende maand. Deze groei was redelijk en enigszins groter dan het onderzoek gemiddelde. Er werd melding gemaakt van betere omstandigheden met betrekking tot de vraag in een aantal exportmarkten. Dit betrof vooral markten buiten Europa.


Verkoopprijs index
De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector werden in januari voor de derde maand op rij verhoogd. Deze verkoopprijsinflatie was matig, maar was wel de hoogste sinds juni 2012. De panelleden gaven aan dat zij over het algemeen hun verkoopprijzen hadden verhoogd vanwege de hogere inkoopkosten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.