Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
01
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Inhuren externe adviseurs kan efficiënter

Het inhuren van externe adviseurs door de rijksoverheid kan voor een groot deel efficiënter. Dit zegt de Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA). Een betere structuur van het inkoopproces leidt volgens het ROA al tot meer efficiency en minder administratieve lasten.


Ook kunnen adviesbureaus hun gegevens voor selectieprocedures uniform en centraal aanleveren. Nu werkt het via verschillende ministeries. waardoor er via verschillende procedures wordt gewerkt. De tweeëntwintig bureaus die zijn aangesloten bij de ROA zouden een onnodig grote administratie lastendruk hebben met het verwerven van opdrachten bij het rijk.

Zo wordt er van ze verwacht dat ze bij iedere uitgebreide offerte in een aanbestedingsprocedure zeer gedetailleerde informatie verschaffen. Doordat ieder ministerie andere eisen stelt is dit een tijdrovende bezigheid. De adviesbedrijven kost dit per jaar gemiddeld ruim vijftig miljoen euro en ook de overheid is hier tientallen miljoenen euro's aan kwijt.

Het ROA stelt dan ook voor om een centraal register op te zetten. waar alle ministeries gebruik van kunnen maken. De leden van de ROA kunnen hun gegevens aapassen in het register en hoeven dat voortaan maar op ??n plaats en op ??n wijze te doen. Ook zou de Raad in het vervolg graag zien dat de inkopers bij rijksinstanties voortaan meer gaan kijken naar kwaliteit. Tot dusver werd er vooral geselecteerd op de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.