Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
03
13
Gert van der Heijden
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Gert van der Heijden
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkoop en technologie, een brug te ver??

De laatste maand heb ik veel geschreven over het gebruik van inkooptechnologie. In gesprekken met de verschillende internationale leveranciers van inkoopsoftware begrijp ik wel dat Nederland gezien wordt als een van de voorlopers in het gebruik van de verschillende inkoopoplossingen. Deze leveranciers targeten in de eerste plaats de Verenigde Staten, daarna het Verenigd Koninkrijk en vervolgens Nederland Duitsland en de Nordics.

Toch valt het me op dat we ook in Nederland op het gebied van inkoopsoftware nog niet heel erg ver zijn. Het aantal organisaties met een spendanalyse, die op regelmatige (maandelijks of per kwartaal) wordt ververst is niet heel erg groot. En als dit soort oplossingen al bestaat, dan gaat het vaak om Excel, of MS Access-achtige oplossingen. Als we kijken naar echte inkoop (sourcing) oplossingen, dan zien we een wat groter gebruik van leveranciers selectie tools (bijv. Negometrix, Commerce Hub), maar laten we de meer geavanceerde tools buiten beschouwing. En over speciale SIM (Supplier Information Management) en Risk tools maar te zwijgen.

Ik vroeg mij af, hoe het komt dat bedrijven enorme bedragen uitgeven aan ERP-achtige oplossingen uitgeven en de wat meer specialistische inkooptools (Best of Breed) tools buiten beschouwing laten. Is dat omdat de business case niet goed te maken is voor dit soort oplossingen, of zit het meer in de aard van de mens, en dus ook de inkoper, om met de kudde mee te lopen? Overal waar ik kom zie ik de Oracle en SAP oplossingen met veelal inflexibele en dure Business Warehouses. 
Mijn conclusie is dat onze IT infrastructuur wordt geleid door de grote IT implementatie bedrijven, die zich richten op de grote in house oplossingen, waar veel mandagen aan besteed moeten worden om die geschikt te maken voor uw organisatie.

Toch zal dit de komende jaren in hoog tempo gaan veranderen. De wereld van On Premise (de computer in uw eigen omgeving), gaat een wereld worden van On Demand en Cloud. De issues rond data safety en andere bezwaren zijn nu al geen issue meer, maar daar moeten we nog aan gaan wennen. Thuis bent u al lang gewend aan internet oplossingen, maar zakelijk vult u nog keurig allerlei velden in en werkt u waarschijnlijk nog behoorlijk traditioneel. Ik zou zeggen, laat 2013 het jaar van de vernieuwing in inkooptechnologie worden en laat u niet weerhouden door argumenten, die geen argumenten zijn. Want u weet: als u blijft doen wat u deed, krijgt u wat u altijd kreeg…

Gert van der Heijden
Door Gert van der Heijden
Gert van der Heijden is managing partner van The Sourcing Experience, die benchmarking, consulting en learning diensten levert binnen inkoop. Daarnaast is Gert van der Heijden mede initiatiefnemer van de Dutch Sourcing Awards.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.