Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
01
11
Geert Geertsema
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Geert Geertsema
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkoop en Wikileaks

De macht en integriteit van inkoop
Wikileaks strooit met documenten. Talloze bestanden vol met potentieel gevoelig materiaal. Ook inkopers weten wat het is om met delicate informatie om te gaan. Toch kiezen zij vaak een andere route dan Assange.

We leven in transparante tijden. Kennis en kennissen stromen via digitale en sociale media naar ons toe. Goed nieuws voor inkopers. Want al die informatie geeft macht. En verantwoordelijkheid. En precies die verantwoordelijkheid leidt rondom Wikileaks tot discussie. Is het eigenlijk zorgvuldig om al die informatie naar buiten te brengen? Kan Julian Assange wel overzien welke belangen hij schaadt? Het is koorddansen van het soort waar inkopers al jaren mee van doen hebben.

Informatie voor het oprapen
Dankzij digitale en sociale media zweeft er de laatste jaren steeds meer informatie in de inkoopwereld. Prijzen en specificaties van producten en diensten zijn niet langer het domein van de verkopende partij, maar van inkoop. Op internet kun je in een paar klikken leveranciers vergelijken. Via Linkedin leggen inkopers makkelijker dan ooit met elkaar contact. Bovendien wisselen (interim)inkopers vaker van organisatie en verruilen verkopers en inkopers van positie. Ook de Europese aanbestedingseisen dragen bij aan deze totale transparantie. Verkopende partijen moeten hun hele ziel en zaligheid prijsgeven om mee te dingen naar een opdracht. 

Niet verkwanselen
Het is maar goed dat inkopers integer omgaan met al die informatie waarover ze beschikken. Inkoop weet al jaren dat zorgvuldigheid en integriteit vereist zijn. Vereist om te voorkomen dat de eigen geloofwaardigheid verkwanseld wordt. Inkopers piekeren er niet over om gevoelige informatie te lekken. Zij blijven liever de vruchten plukken van al die openheid. Zij kennen immers de wetten van het koorddansen – Assange ook? U ook?

Geert Geertsema
Door Geert Geertsema
Geert Geertsema is directeur van Conducto, specialist in het selecteren van de juiste professional voor uw inkoopvraagstuk. Door ons gescreend op relevante kennis, ervaring en vooral ook op de juiste persoonlijkheid en competenties. Conducto staat voor heldere communicatie, korte lijnen en een pragmatische aanpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.