Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
12
14
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkoop goedkopere zorg van de baan

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze in te perken, afgewezen. De meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) keerde zich dinsdag tegen het plan, waarmee Edith Schippers de zorgverzekeraars zorg goedkoper wilde laten inkopen.

In de nieuwe polis van Schippers zouden zorgverzekeraars alleen behandelingen vergoeden van zorgverleners met wie een contract was gesloten. De restitutiepolis met volledige keuzevrijheid zou wel blijven bestaan, maar ook duurder worden.

Lagere premie
In het huidige systeem moeten zorgverzekeraars zo’n 80 procent vergoeden van een behandelende zorgverlener, waarmee zij geen contract hebben. De nieuwe polis zou inhouden, dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt. Daardoor kan de premie lager blijven.

Besparing van 1 miljard
Het schrappen van artikel 13 in de zorgverzekeringswet, het beperken van vrije artsenkeuze, was een van de onderdelen van het nieuwe zorgakkoord, dat een miljard euro op zou leveren. Doordat dit element niet door de Eerste Kamer komt, staat dit zorgakkoord nu op losse schroeven. De wet had per 1 januari in moeten gaan.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.