Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
01
10
Sietse Rauwerdink
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Sietse Rauwerdink
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkoop is net een discotheek

De discotheek was vroeger nog leuk. Zonder moeite kon je naar binnen om een geweldige avond te hebben. Geen metaaldetectors of fouilleren. Er waren nog geen uitsmijters die zeiden: “Heb je geen pasje? Die kun je alleen binnen krijgen!” Probeer nu maar eens een discotheek binnen te lopen, geen leuke start van de avond…

Bij de meeste organisaties gaat het tegenwoordig ook zo: om als adviseur een goede klus te doen, moet je steeds meer moeite doen om de uitsmijter (inkoop) te verleiden. En deze uitsmijter krijgt steeds meer macht. Als een manager zegt: “Ik wil deze persoon en niemand anders”, kan inkoop er toch een stokje voor steken.

En dan heb ik het nog niet gehad over de duimendikke aanbestedingen waar soms wel 10 tot zelfs 30 (!) partijen aan mee doen. En dat alles om de kosten te besparen. Soms is het zelfs zo dat de enige gunningsfactor “prijs” is. Als je aan de minimale eisen voldoet, wint de goedkoopste. En dat heeft effect op de kwaliteit. Het leidt er zelfs toe dat organisaties in deze tijden onder de kostprijs gaan aanbieden, om de omzet maar binnen te krijgen.

Bovendien moeten de (indirecte) kosten die aan aanbestedingen worden besteed, op een andere manier terugverdiend worden. En die worden toch weer in de (directe) prijs versleuteld. In the end zal men er toch aan moeten verdienen. Maar op de korte termijn merkt een organisatie daar weinig van.

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Inkoop zorgt er ook voor dat bureau goed gaan nadenken over wat ze nu eigenlijk gaan aanbieden en tegen welke prijs. Ook bij de bureaus komt er een beter kostenbewustzijn. Maar het kost wel een hoop…

Sietse Rauwerdink
Door Sietse Rauwerdink
In het dagelijks leven organisatieadviseur, maar in de avonduren Superman(agement). Als iedereen het ergens over eens is, heeft Sietse de behoefte er precies tegenin te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.