Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
07
08
Wim Nieland
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wim Nieland
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Inkoop is topsport

Het is niet ondenkbaar dat Inkoop op de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen wordt geïntroduceerd als nieuwe Olympische klasse. Nevi heeft als vakvereniging een officiële aanvraag gedaan bij het IOC die er nu over vergadert. Het zal naar verwachting niet lang duren voor zij ook erkennen dat Inkoop topsport is.

Ga maar na. 


Niet iedereen kan zomaar inkopen. Je moet talent hebben om het spel subliem te kunnen spelen. Wat dat betreft net voetbal. Iedereen kan tegen een bal trappen. maar slechts weinigen kunnen de magnifieke acties van Marco van Basten evenaren.

Natuurlijk moet je veel trainen voor een goede behendigheid en een topconditie. Als je het een tijdje niet gedaan hebt. raak je het wedstrijdritme en balgevoel kwijt. Verkopers hebben daar een zesde zintuig voor en zullen u daar. zonder dat u het zelf door heeft. genadeloos voor afstraffen. Ook het trainen is essentieel. Regelmatig een seminar en een Nevi kringbijeenkomst bijwonen houdt je vitaal.

Het verschil zit hem in kleine dingen. Je kunt pas excelleren als je de meest moderne uitrusting hebt. Laptop. gsm. leaseauto. e-sourcingstool en goede processen zijn als nieuwe keeperhandschoenen die de keeper goede grip op de bal geven.

Er worden hoge transfer fees betaalt aan ‘makelaars’ om goede inkopers te ‘halen’. Slimme. hoog opgeleide specialisten met verstand van ??n of meerdere inkoopsegmenten zijn waardevol maar o zo schaars. Dat drijft de prijs behoorlijk op. Met inkopers die transfervrij weg kunnen is vast wat aan de hand.

De verschillende glossy inkoop(roddel)blaadjes worden. net als de VI. van voor naar achter gespeld. De nieuwste trends. transfers. tools. professoren. opleidingen en merchandise worden daar gepresenteerd als ware het de nieuwste spits van Ajax. Zelfs de forums. blogs. potcasts en fansites op internet lijken erg veel op Ajax.nl.

Inkoop heeft zelfs eigen analisten die als een soort Jan Mulder. gevraagd en ongevraagd. hun mening geven. Na een tender wordt de hele ‘wedstrijd’ in de samenvatting nog eens dunnetjes overgespeeld en zien we goede momenten in de herhaling terug. De ene analist wat positiever dan de andere. maar doorgaans allemaal met de letters prof. voor hun naam.

Zelfs de KNVB verkiezing van coach en speler van het jaar is binnen Inkoopland geïntroduceerd. De beste CPO en inkoper worden na een zware selectie door NEVI jaarlijks feestelijk gekozen en een jaar lang geëerd.

Tot slot is alleen een shirtsponsor niet nodig. Dat zou maar verwarring zaaien en de objectiviteit vertroebelen. Maar dat zal het Olympisch Comit? toch niet zo heel erg vinden?

Ik weet niet wat u doet. maar ik ga vast trainen om dadelijk bij de selectie te zitten...

Wim Nieland is Senior Consultant bij DPA Supply Chain People in Amsterdam

Wim Nieland
Door Wim Nieland
Wim Nieland is directeur publiek bij AevesBenefit; hét inkoopadviesbureau voor Advies, Werving & Selectie, Detachering en Outsourcing. Kijk voor meer informatie op de website van AevesBenefit (AevesBenefit.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.