Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
05
06
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Column
Soort:

Inkoop kan concurrentiekracht onderneming sterk beïnvloeden

Een goed georganiseerde inkoop kan van doorslaggevende betekenis zijn in de concurrentiekracht van ondernemingen. De huidige korte termijn georiënteerde afrekencultuur voor executive managers (op basis van prestatie-indicatoren) belemmert echter vaak dat inkoop een structurele bijdrage levert aan die concurrentiekracht. Dat stelt prof. dr. ing. J.J.A.M. (Jacques) Reijniers MBA. de nieuwe hoogleraar Inkoopmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. Reijniers doet zijn uitspraak bij zijn inaugurele rede op maandag 15 mei. Titel van zijn oratie luidt: Luctor et Emergo. Het (ont)worstelproces binnen inkoop.

Reijniers: “Inkoop transformeert van een ondersteunende rol naar een primaire rol binnen organisaties. omdat een goed georganiseerde inkoop een aanzienlijke winstbijdrage voor de onderneming kan betekenen. Strategische vernieuwingen binnen en door inkoop dienen – mede door internationale concurrentie – ook steeds sneller geïmplementeerd te worden. Dit vraagt geen inkoopmanager. maar een inkoopleider. De ontwikkeling van nieuwe vormen van inkoopleiderschap is cruciaal.”

In zijn oratie signaleert Reijniers ook een aantal andere trends die van belang kunnen zijn voor de ontwikkeling van het inkoopvak en de academische bestudering van inkoopprocessen. Zo is verbetering van inkoop binnen het MKB een nog relatief onontgonnen terrein. Ook de inkoop van professionele zakelijke diensten neemt toe in omvang. onder andere door outsourcing. Hier liggen nog vele. onontgonnen besparings- en kwaliteitsverbeteringsmogelijkheden te wachten op ontginning. Reijniers: “Deze diensteninkoop vraagt een toegesneden aanpak en is geen kopie van de inkoop van producten.”

Verder vragen Corporate Governance regels binnen de Raad van Commissarissen om kundigheid op het gebied van het realiseren van structureel strategische vernieuwingen. Niet alleen ‘wat’. maar ook ‘hoe’ wordt van belang binnen de Raad. Een ander onderwerp dat Reijniers aandacht heeft zijn leveranciersmarkten. Deze bieden vele – vaak onbekende – nieuwe mogelijkheden. Reijniers: “Inkopers moeten in dit kader meer doen aan ‘Reverse marketing’”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.