Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
07
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Inkoop schoolboeken leidt tot juridische chaos

Het nieuwe schooljaar is nog niet van start gegaan of er is al een scholengemeenschap in een juridische procedure verzeild geraakt vanwege de aanbestedingsprocedure voor de aankoop van schoolboeken. Dit schrijft De Volkskrant.


Vanaf volgend schooljaar moeten de middelbare scholen alle leerlingen gratis schoolboeken bieden. Voor het komende jaar geldt een overgangsregeling: ouders krijgen een bedrag van 318 euro per kind uitgekeerd. Scholen moeten dus zorgen dat ze voor dit bedrag boeken voor het hele jaar kunnen bieden.

Vanwege de hoogte van de bedragen zijn de meeste scholen verplicht de opdracht openbaar aan te besteden. Donderdag verklaarde de rechter de aanbesteding van de Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) ongeldig. Uitgeverij Malmberg had de aanbesteding -met een waarde van 1.5 miljoen euro- gewonnen. maar twee boekhandelaren stapten naar de rechter en kregen gelijk. Volgens hen had Malmberg de offerte nog veranderd na de sluitingsdatum. De rechter oordeelde echter dat een nieuwe aanbestedingsprocedure voor dit jaar te lang zou duren. Om te voorkomen dat leerlingen het dit jaar zonder boeken zouden moeten doen. mag de school nu zonder aanbesteding de boeken inkopen. Waar ze dat gaan doen. viel niet af te leiden uit het artikel.

Het Fontanus College in Barneveld trok enkele weken geleden zijn aanbesteding al in omdat het juridische problemen voorzag. Een derde aanbesteding. van het Keizer Karel College in Amstelveen. loopt nog.

Boekhandel Iddink. een van de ‘winnaars’ van de rechtzaak tegen de OGVO. reageert niet al te enthousiast. ‘De scholen zijn mijn klanten. Ik sta niet graag in de rechtszaal tegenover ze. Daar heb ik helemaal niets mee te winnen. Ik zou dat geld dat nu naar advocaten en adviseurs gaat. liever besteden aan het verbeteren van de dienstverlening.’ zo zegt hij tegen De Volkskrant.

De scholen zijn überhaupt niet blij dat zij de inkoop van schoolboeken in hun maag krijgen gesplitst. Volgens voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad waren de scholen vanaf het begin af aan bang voor juridische problemen. ‘De staatssecretaris roept steeds dat dat wel zal meevallen. maar wij zien dat onze vrees meteen al is bewaarheid.’

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.