Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
05
19
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Gabor Mooij
Dossier: Geen categorie
Soort:

Inkoop staat aan de zijlijn bij logistieke contracten

Inkoop staat aan de zijlijn bij logistieke contracten

Het lukt bedrijven niet om inkoopteams effectief in te zetten bij het afsluiten van contracten met externe logistieke aanbieders. Hierdoor verliezen ze in potentie miljoenen euro’s. Zo blijkt uit onderzoek van supply chain en logistiek adviesbureau SCALA waarover het Engelse Supply Management bericht.

De onderzoekers keken bij enkele van de bekendste Britse bedrijven onder andere naar selectie, contractonderhandelingen en contractbeheer. Van de door de onderzoekers ondervraagde inkoopspecialisten gaf 32 procent aan dat het inkoopteam niet de hoofdspeler was of zelfs geen belangrijke rol speelde bij de selectie van en contractonderhandelingen met externe logistieke bedrijven. Bedrijven die de meeste waarde uit hun inkoopteams halen, hebben er volgens SCALA het hele proces voordeel van. Zo leverde het voor 29 procent van de respondenten in de onderhandelingsfase een hoge kostenreductie op. Voor 35 procent hadden inkoopteams toegevoegde waarde bij het onderhandelen over contractvoorwaarden en 18 procent meldde betere prestaties.

Miljoenen besparen

Volgens directeur John Perry van SCALA kunnen leiderschapsteams mogelijk miljoenen besparen op gebrekkige efficiëntie en onnodige kosten door het waarborgen van een effectieve integratie van inkoopteams met logistiek. Bedrijven waar inkoopteams een kleinere rol spelen, noemden daarvoor redenen zoals ‘beperkt inzicht in het inkoopteam’ en ‘bezorgdheid over slechte besluitvorming’. Met betrekking tot doorlopend contractbeheer gaf 95 procent van de ondervraagde bedrijven toe dat inkoopteams nooit of slechts incidenteel een rol speelden.

Beste deal

Verder had slechts 9 procent van de ondervraagde bedrijven er veel vertrouwen in dat ze de beste deal hadden gesloten na het onderhandelen met een externe logistieke partij. Uit een enquête onder externe logistieke aanbieders bleek dat de meerderheid vond dat meer gebruik van inkoopteams leidt tot betere prestaties, betere relaties en conflicthantering tussen bedrijven en hun logistieke partners. “Ondanks deze factoren slagen teveel bedrijven er nog steeds niet in gespecialiseerde inkoopteams een juiste rol te geven binnen het proces”, aldus Perry van SCALA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.