Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
14
10
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Inkoop, Onderzoek
Soort:

Inkoop stoot inhuur externen af

Inkoop stoot inhuur externen af

De verantwoordelijkheid voor inhuur moet vaker primair belegd worden bij HR/recruitment, in plaats van inkoop. Dat blijkt uit onderzoek van ZiPconomy, in opdracht van Harvey Nash. Momenteel ligt de verantwoordelijkheid voor inhuur binnen kleinere organisaties (minder dan 500fte) bij inkoop. Bij grotere organisaties (meer dan 500fte) is dit vaker HR/recruitment.

45 procent van de 200 inhuurprofessionals die meededen aan het onderzoek vindt dat de verantwoordelijkheid volledig bij HR/recruitment zou moeten liggen. Vooral HR-/recruitmentprofessionals willen dat hun afdeling de leiding neemt over het dossier inhuur. Bijna 60 procent van de HR-respondenten wil dat de verantwoordelijkheid bij hen komt te liggen. 33% van de inkoopprofessionals is het hiermee eens. 30% van de inkopers ziet meer in een gedeelde verantwoordelijkheid, terwijl een kwart graag zelf de verantwoordelijkheid neemt voor inhuur.

Deelprocessen
Het inhuurproces van externen bestaat uit een groot aantal deelprocessen. Inkoop heeft nu vooral bij de marktconsultatie, keuze preferred suppliers, evaluatie leveranciers, benchmark tarieven en bij het opstellen van het contract een vinger in de pap. Dit staan ze niet graag af, maar willen dit voor een klein percentage wel gezamenlijk doen of verschuiven naar HR/recruitment.

Sterke troef van HR
De onderzoekers stellen dat HR de betere kaarten in handen heeft op het gebied van ‘total talent management’. De afdeling heeft daarmee een sterke troef in handen om bij de directie serieus genomen te worden. “Zorg wel voor een goede samenwerking tussen HR en finance en vergeet de rol van het lijnmanagement niet”, adviseren de onderzoekers. “Ook HR en inkoop moeten samenwerken. Want het gaat niet om de ‘eigenaar’ van het inhuurdossier, maar of de juiste persoon op het juiste moment tegen de juiste voorwaarden beschikbaar is.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Peter_Inkoopadviezen | 17-10-2015 om 17:22

    Laten we eerlijk zijn. De hogere inkoopgerelateerde spend was leuk voor de bonus van de Bütkers et al, maar de hele inbeslagname was verder natuurlijk complete onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.