Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
09
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Global, Inkoop
Soort:

Inkoopfraude gezondheidszorg kost miljarden

Inkoopfraude gezondheidszorg kost miljarden

Uit onderzoek blijkt dat de kosten van inkoopfraude in de gezondheidszorg in de miljarden loopt. Het totale verlies door fraude in deze sector wordt in 2013 op 420 miljard geschat. Dat blijkt uit het onderzoek The Financial Cost of Healthcare Fraud 2015, opgesteld door het Centre for Counter Fraude Studies aan de Universiteit van Portsmouth.

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens uit zeven landen in de periode van 1997 tot 2013. Deze landen zijn: Nederland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Er zijn 33 organisaties onderzocht, met een totaal inkoopvolume van 4,4 biljoen.

Gebrek aan communicatie
“De fraude vindt plaats doordat producten of diensten niet de juiste kwaliteit, kwantiteit of prijs hebben”, aldus het rapport. “Soms worden de producten of diensten helemaal niet geleverd. Een oorzaak hiervoor is het gebrek aan data en communicatie tussen inkoop, de budgethouder en de gebruiker.”

National Health Service
De onderzoekers spreken het National Health Service (NHS), het openbare gezondheidszorgstelsel van Verenigd Koninkrijk, direct aan. Voor deze organisatie zou het verlies door fraude elk jaar tussen de 3,73 en 5,74 miljard bedragen. Hierbij worden meerdere factoren meegenomen dan alleen inkoop. “Ontwikkel een aanpak die is gefocust op het reduceren van de kosten van fraude”, raden de onderzoekers aan. “Onderzoek en vervolg niet alleen individuele zaken.” Een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid in het Verenigd Koninkrijk geeft in een reactie op het onderzoek aan dat ze de fraudecijfers uit het onderzoek niet herkennen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.