Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
07
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: PMI
Soort:

Inkoopindex laat kleinste groei in anderhalf jaar zien

De inkoopindex NEVI PMI laat over juni de kleinste verbetering zien van de Nederlandse marktomstandigheden sinds november 2009. Volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele geen reden tot paniek. “Veel industriële bedrijven in onze regio kunnen het werk nauwelijks aan.”

De NEVI PMI was 52,1 in juni. In deze index wijst elke score boven 50 op groei, maar vergeleken met mei (55,1) en april (59,2) is er sprake van afnemende groei. Het aantal nieuwe orders daalde voor het eerst in negen maanden, zij het licht. Een verdere groei van de exportorders ving de geringe binnenlandse vraag enigszins op.

Stijgende verkoopprijzen
Desondanks namen zowel de personeelsbestanden als de productieomvang nog steeds toe. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde, evenals de voorraad gereed product. De inkoopprijsinflatie daalde, voor de vierde opeenvolgende maand. De verkoopprijzen stegen, al is dit in de kleinste mate sinds november vorig jaar (Eerder berichtte Inkopers-Cafe al over stijgende grondstofprijzen). Tevens namen de inkoopactiviteiten beperkt toe en werden levertijden langer.

De afnemende economische groei is volgens Prof. dr. Arjan van Weele in een commentaar op de NEVI PMI “beslist geen reden om moord en brand te schreeuwen, zoals door sommige media wordt gedaan.” Doordat de productievolumes nu al 24 maanden op rij stijgen, is een afnemende groei volgens een te verwachten gevolg. “Veel industriële bedrijven in onze regio, zoals DAF Trucks en ASML, kunnen het werk nauwelijks aan.” Materialen en componenten zijn moeilijk te verkrijgen, wat zich vertaalt in hogere inkoopprijzen die bedrijven doorrekenen aan hun afnemers.

Genormaliseerde situatie
Dit is een trend die volgens Van Weele al maanden aanhoudt. “Volstrekt logisch en voorspelbaar dat de groei aanneemt.” Toch denkt hij niet dat er voor de industrie andere tijden aanbreken: “Ik verwacht dat we in een meer genormaliseerde situatie zullen terechtkomen. Bedrijven doen er goed aan om hun markt goed in de gaten te houden en flexibel te reageren op veranderingen die zich gaan voordoen. Ook leveranciers nu goed geïnformeerd houden en in inkoopopdrachten reëel houden, is het devies.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.