Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
08
09
Sander van den Broek
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Sander van den Broek
Dossier: Column
Soort:

Inkoopland heeft boter op het hoofd

Onze redactie zoekt regelmatig naar het laatste nieuws. Sappige roddels, schimmige geruchten of moddergooiende fusiepartners, je doet er ons een groot plezier mee. Van onze redactie mag verwacht worden dat feit en fictie duidelijk gescheiden wordt. Hoor- en wederhoor wordt toegepast waar mogelijk. Vanzelfsprekend, want dat mag je van goede journalistiek verwachten.

Hoe verwonderlijk is het dan ook dat bij het controleren van eenvoudige feiten bedrijven en individuen simpelweg niet thuis geven. Mail wordt niet beantwoord, terug gebeld word je zelden. Een reactie kan de redactie in veel gevallen wel vergeten.

Eenmaal geplaatst is het inkoopland al snel te klein. Ongeveer een jaar geleden ging een inkoopdirecteur helemaal los vanwege een artikel waarin hij geciteerd werd. Onterecht, want hij had de tekst letterlijk gezegd. Pikant detail daarbij was, dat de betreffende persoon de tekst vooraf ter inzage had gekregen en volledig akkoord was gegaan.
Recenter zijn de reacties na aanleiding van beide artikelen over de SEPP-enquête. Zo werden we door een bekend inkoopadviesbureau gesommeerd hun bedrijfsnaam uit het artikel te verwijderen. Een adviesuur levert nou eenmaal meer op dan een gedetacheerd uur. Telefonisch uitgelegd dat ze toch echt in het artikel genoemd werden, bleek deze managing partner midden in een vergadering te zitten. Je snapt het, van terugbellen is het niet meer gekomen.

Gelukkig zijn er ook in inkoopland bedrijven en organisaties die snappen dat verstoppen niet altijd het beste eindresultaat geeft. Dat je de gratis aandacht zelfs ten goede kunt aanwenden. Soms moet je eerst iets zaaien om later te kunnen oogsten. Voorbeelden? Google eens op ‘inkoop’ en een van de eerste treffers blijkt inkoopportal.com, een uitgave van Conducto, te zijn. De Inkoopportal deelt een waardevolle kennisbibliotheek met de internetgemeenschap. Gratis en voor niets.

Een ander voorbeeld vind je bij YouTube. DPA Supply Chain heeft een aantal filmpjes online geplaatst waar in luttele minuten de basis van inkoop van bepaalde productgroepen wordt toegelicht. De filmpjes ogen wat onbeholpen, maar als ik een bepaald product zou moeten gaan inkopen zou ik er zeker een paar minuten aan besteden.

Kortom inkopers, kruip uit jouw schulp! Laat zien wat je weet en kunt. Je zult versteld staan wat de internetgemeenschap je ervoor teruggeeft.

Sander van den Broek
Inkopers-cafe.nl

PS: Pronken met jouw kennis en kunde wordt nóg makkelijker. Inkopers-cafe start op korte termijn een inkoopencyclopedie. Vrij toegankelijk voor iedereen, gemaakt door eenieder die daaraan wil meewerken. In tegenstelling tot de meeste andere ‘open’ initiatieven krijg je er iets voor terug. Alvast een onderwerp claimen? Mail me via sander@inkopers-cafe.nl.

Sander van den Broek
Door Sander van den Broek
Sander van den Broek is oprichter en uitgever van onder meer Inkopers-cafe.nl. Daarnaast is hij directeur van Buildnet Webservices.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.