Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
11
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wiebeke Sittrop
Dossier: NEVI
Soort:

Inkoopmanagersindex laagst in 27 maanden: 48.0

De NEVI PMI® daalde van 48.9 in september tot 48.0 in oktober, het laagste peil in 27 maanden. Dit was de tweede maand op rij van verslechtering. De NEVI PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door NEVI, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management.

De productie nam beperkt af, maar wel in het hoogste tempo in 28 maanden. Voor de derde maand op rij kromp het aantal ontvangen nieuwe orders. De voorraad gereed product was voor de tweede maand lager en de achterstanden in de productie werden fors kleiner.
De werkgelegenheid liep – zij het in geringe mate – voor de eerste kaar in anderhalf jaar terug. Zowel de inkoop- als de verkoopprijzen daalden. Ook de inkoopvolumes namen af. De levertijden bleven onveranderd.

Drie deelindices uitgelicht:
Productie index

De productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven daalde in oktober, na de seizoensmatige aanpassing. Deze daling van de index naar een niveau onder de geen-veranderingsgrens van 50.0 volgt op een periode van twee maanden waarin de productieomvang licht groeide. Dit was pas de tweede keer sinds juli 2009 dat krimp werd genoteerd. Een groot aantal respondenten noemde kleinere orderaantallen en een vermindering van de vraag als oorzaken voor de kleinere productieomvang.


 
Nieuwe export orders index
De Nederlandse producenten ontvingen in oktober opnieuw minder nieuwe orders uit het buitenland. Ondanks het feit dat deze daling minder groot was dan in september, bleef deze aanzienlijk. Hiermee komt de huidige periode van inkrimping van het aantal ontvangen nieuwe orders van klanten uit het buitenland, op vier maanden. 26% van de panelleden noteerde een lager aantal ontvangen nieuwe export orders en een aantal van hen schreef dit toe aan de algemene verslechtering van de wereldhandel.


 
Werkgelegenheid index
De werkgelegenheid in de Nederlandse productiesector daalde in oktober voor de eerste keer in anderhalf jaar. Deze lichte daling van de personeelsbestanden volgde op vijf maanden waarin de groei van het aantal nieuwe werknemers steeds kleiner werd. Meer dan 15% van de respondenten maakte melding van een vermindering van de werkgelegenheid bij hun bedrijven en schreef dit toe aan de inkrimping van de vraag en een lage bezettingsgraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.