Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
01
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Inkoopmanagersindex opnieuw lager

De Nederlandse inkoopmanagersindex. de NEVI PMI®. daalde in december naar een recorddieptepunt van 38.4. het laagste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000.


December liet een forse inkrimping zien van het aantal nieuwe ontvangen orders uit zowel binnen- als buitenland. De extra productiecapaciteit werd ingezet om aan bestaande verplichtingen te voldoen. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde dan ook in het hoogste tempo sinds het begin van dit onderzoek.

De productieomvang nam in een recordtempo af. Dit had gevolgen voor zowel de werkgelegenheid als de inkoopactiviteiten. Er vloeiden meer werknemers af dan ooit sinds het begin van dit onderzoek en er werd flink gesnoeid in de inkoopactiviteiten. De voorraden ingekocht materiaal en gereed product namen wederom af.

De respondenten noteerden een recordverbetering van de gemiddelde levertijden en de gemiddelde inkoopkosten liepen fors terug: de grootste daling sinds het begin van dit onderzoek. De bedrijven verlaagden hun verkoopprijzen flink.

Drie indices uitgelicht:

PRODUCTIE INDEX

Nederlandse productiebedrijven noteerden in deze onderzoeksperiode opnieuw een forse daling van de productieomvang. Ongeveer een derde van de respondenten meldde dat zij sinds november hun productie hebben verlaagd. vooral als gevolg van de daling van het aantal nieuwe ontvangen orders. De seizoensmatig aangepaste Productie index bereikte in december een record dieptepunt. wat wijst op een aanzienlijke inkrimping van de productieomvang.

NIEUWE EXPORTORDERS INDEX

De seizoensmatig aangepaste Nieuwe export orders index bleef in december onveranderd in vergelijking met november. wat opnieuw wijst op een sterke daling van het aantal nieuwe ontvangen orders uit het buitenland. Hoewel de effecten van de wereldwijde economische en financiële crisis overal voelbaar zijn. zagen Nederlandse productiebedrijven een nog grotere daling van de vraag uit Zuid-Europa. de Baltische Staten en het Verre Oosten.

VERKOOPPRIJS INDEX

Het vermogen van Nederlandse producenten om hun eigen prijzen te kunnen bepalen. werd in december behoorlijk uitgehold door de forse afname van de vraag en een nog grotere daling van de inkoopkosten. Verkoopprijzen daalden in een recordtempo omdat bedrijven hun prijzen verlaagden in een poging de concurrentie voor te blijven in een moeilijke markt. Ongeveer een kwart van de bedrijven gaf aan dat zij deze maand hun verkoopprijzen hadden laten zakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.