Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
04
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: NEVI
Soort:

Inkoopmanagersindex (PMI) verandert nauwelijks na dieptepunt in februari

De NEVI PMI wees in maart opnieuw op een flinke inkrimping. De index kwam uit op 35.9, nagenoeg gelijk aan het recorddieptepunt 35.5 van februari.

De bedrijfsactiviteiten in Nederland namen flink af. De afname van de productieomvang kwam door de sterke daling van het aantal nieuwe ontvangen orders. De inkrimping hiervan was fors, uit zowel binnen- als buitenland. Een verdere snelle daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk, voorkwam dat de afname van de productieomvang groter was dan die van het aantal nieuwe ontvangen orders. Desondanks daalde de werkgelegenheid opnieuw, en wel in recordtempo. 

De bedrijven verminderden hun inkoopactiviteiten flink als reactie op de teruggang in de Nederlandse productiesector. Dit leidde tot kortere levertijden. De verbetering van de gemiddelde prestatie van leveranciers bleef aanzienlijk.  
Zowel de voorraad ingekochte materialen als de voorraad gereed product daalde sterk. De inkoopkosten kelderden opnieuw en in een hoger tempo dan in de voorgaande maand. De verkoopprijzen daalden in recordtempo, zij het niet zo snel als de inkoopprijzen.

Redactioneel commentaar Prof dr Arjan van Weele, NEVI Hoogleraar Inkoopmanagement, Technische Universiteit Eindhoven 
Dieper in het dal en geen teken van herstel. Die conclusies kun je trekken op grond van de Purchasing Managers’ Index over maart. De PMI noteerde 35,9 (versus 35.5 –laagterecord- over februari). Inkoopprijzen dalen als gevolg van de wereldwijd zwakke vraag naar brand- en grondstoffen. Verkoopprijzen dalen nu ook in snel tempo als gevolg van de slechte markt, de moordende (prijs) concurrentie en de druk die grote afnemers op hun toeleveranciers uitoefenen. Verkoopprijzen kunnen ook naar beneden, vanwege de veel lagere inkoopprijzen. Een en ander is noodzakelijk om tot vraagherstel te komen. Daarvan is helaas nog geen sprake. Gezien de ongekend lage nieuwe orders indices voor binnen- zowel als buitenlandse orders, zijn de  bedrijfsomstandigheden verder verslechterd. Reden waarom de betrokken bedrijven massale ontslagen rapporteren. Kan niet anders omdat de arbeidsinzet aan de sterk verminderde vraag moet worden aangepast. Nederland gaat de komende maanden de recessie aan den lijve voelen. Omdat de situatie onverminderd ernstig is, handhaaf ik mijn rapportcijfer op 4.2. Op naar betere tijden!

Bron: "NEVI"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.