Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
09
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: PMI
Soort:

Inkoopmanagersindex voor het eerst in 14 maanden in de plus

De NEVI PMI was in augustus 50,5. Daarmee kwam de inkoopmanagersindex voor het eerst sinds juni 2008 boven de 50 uit, wat wijst op een verbetering van de bedrijfsomstandigheden.

De productieomvang nam beduidend toe om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Na negen maanden van krimp was dit de tweede toename op rij. Er waren ook aanzienlijk meer nieuwe orders dan vorige maand: de binnen- en buitenlandse vraag namen toe. Dit kwam zowel door betere economische omstandigheden als door klanten die hun voorraden aanvulden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde licht, ondanks de toenemende druk op de productiecapaciteit.

De werkgelegenheid daalde opnieuw en aanzienlijk, zij het minder dan het recorddieptepunt in maart. Voor het eerst in veertien maanden namen de inkoopactiviteiten toe. Dit was echter niet voldoende om de voorraad ingekochte materialen aan te vullen, die dan ook wederom afnam. De levertijden werden opnieuw korter, zij het slechts een beetje. Zowel de in- als de verkoopprijzen daalden flink.

Drie deelindexen uitgelicht:

Productieindex:
De productieomvang in de Nederlandse productiesector nam in augustus in een hoog tempo toe. Deze toename was bovendien de grootste sinds december 2007 en lag boven de historische trend van dit onderzoek. De gegevens wijzen erop dat de productieomvang werd verhoogd als gevolg van het grotere aantal ontvangen nieuwe orders.

Nieuwe export orders index:
De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde producten nam in augustus toe. De gegevens laten een aanzienlijke toename zien van het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland vergeleken met juli. Na de seizoensmatige aanpassing bereikte de Nieuwe export orders index het hoogste niveau sinds oktober 2007. Dit cijfer lag bovendien duidelijk boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn.


Productie niet gereed index:
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bij Nederlandse productiebedrijven daalde in de laatste onderzoeksperiode slechts in geringe mate. Deze daling in augustus was een stuk kleiner dan in de voorgaande maand en de kleinste sinds september 2007, toen de huidige periode van laagconjunctuur begon. Deze geringe afname van de achterstanden wijst erop dat de hoeveelheid werk hanteerbaar bleef, ondanks het toegenomen aantal ontvangen nieuwe orders.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.