Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
03
11
Niels Achtereekte
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Niels Achtereekte
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkoopprestaties objectief meetbaar te maken

Net als bij verkopers, zijn prestaties van inkopers objectief te beoordelen. Dat stelt Jan Paul Plieger, directeur van Buynamics. Niet dat het eenvoudig is, maar het is zeker mogelijk.

Maar hoe kom je tot een objectieve beoordeling die verder gaat dan alleen het beoordelen van uitonderhandelde inkoopprijzen? Volgens Plieger zit de crux hem in de toepassing van de ‘vendor rating’. Via onder andere het kennismagazine Elektrische Inkoop laat hij weten dat het hierbij gaat om een geautomatiseerde toepassing waarmee leveranciers op objectieve én subjectieve criteria zijn te beoordelen. “Een deel van de metingen komt uit het eigen automatiseringssysteem, weer een ander deel wordt periodiek door de mens bepaald”, aldus Plieger.

Gemiddelde verbeteren

Door alle leveranciers te meten, ontstaat inzicht in de gemiddelde prestatie. Het vergelijken van prestaties per jaar zorgt volgens Plieger voor objectief inzicht in de kunde van inkopers. “Als het een inkoper vervolgens lukt om dit gemiddelde volgend jaar met een punt te verbeteren, dan weet je zeker dat hij of zij een prima klus geklaard heeft.”

Het zal niet verbazen dat Buynamics reseller is van een hierboven beschreven pakket. Wie meer informatie wil, kijkt hier.

Niels Achtereekte
Door Niels Achtereekte
Niels Achtereekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.