Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
04
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Rosa de Buisonjé
Dossier: Outsourcing
Soort:

Inkooprollenonderzoek als opstapje

“Alle inkoopfuncties bestaan uit een combinatie van rollen”

Assistent-inkoper, inkoper, senior-inkoper en inkoopmanager: dat waren de vier inkooprollen zoals NEVI deze in 2002 omschreef. Tien jaar later deed de organisatie opnieuw onderzoek en kwam tot de conclusie dat het aantal rollen voor de moderne inkoper is gestegen naar zeven.

De zeven inkoopprofielen zoals vastgelegd door NEVI zijn die van inkoper, analyticus, relatiemanager, adviseur, prestatiemanager, regisseur en leidinggevende. We vroegen drie experts naar hun mening over de uitkomst van het onderzoek: Alex Couperus (directeur inkoopadviesbureau Insinc), Alexander Arsath Ro'is (als accountmanager NEVI direct betrokken bij het onderzoek) en Thomas de Zeeuw (psycholoog TalentLens, bij uitgever van tests voor sollicitanten en medewerkers).

Alexander Arsath Ro’is: “De huidige rollen hebben we gedefinieerd om de staat van de moderne inkoper anno 2012 in kaart te brengen. Inkopers passen simpelweg niet langer in de klassieke rolverdeling. Middels deze nieuwe definities gaan wij voorop in de inkoopontwikkelingen. Ik zie de rollen dan ook als een begin, als een opstapje voor bedrijven en organisaties om hun inkoopafdelingen de komende jaren verder te professionaliseren. Zeker is in ieder geval dat we niet weer tien jaar gaan wachten met dit onderzoek gezien het tempo van inkoopontwikkelingen.”

Alex Couperus: “Het is goed dat de inkooprollen nu dankzij dit onderzoek op papier zijn gezet, maar ze worden natuurlijk allang gebruikt in de inkoopwereld. Een manager kijkt naar de verschillende kwaliteiten van zijn inkoopteam en beoordeelt aan de hand daarvan vaak zijn inkooppersoneel. Ik denk dat de rollen zoals NEVI ze heeft gedefinieerd vooral te gebruiken zijn wanneer nieuw personeel wordt aangenomen, en wanneer het huidige personeel wordt beoordeeld. Tijdens een beoordelingsgesprek bijvoorbeeld kan er dan gekeken worden naar rollen waar een inkoper nog niet zo sterk is. Die kan hij dan verbeteren, om zo een betere all-round inkoper te worden.”

Thomas de Zeeuw: “Het is een goede ontwikkeling dat er goed naar functie-inhoud wordt gekeken. Echter, als ik de lijst doorneem zie ik een te grote overlap tussen de verschillende rollen en is de opbouw niet logisch. Bovendien is het een beetje mosterd na de maaltijd daar er over de afdelingen heen met soortgelijke rollen wordt gewerkt. Het is interessant om te zien hoe de inkoopfunctie zich ontvouwt en het verheugt me dat hier zo professioneel naar gekeken wordt. Ze begeven zich hiermee op het vakgebied van de organisatiepsycholoog die dit soort zaken dagelijks weet toe te passen. Welke functie een inkoper precies vervult en of hij nou binnen een groot of klein bedrijf actief is; een functie op het gebied van inkoop bestaat veelal uit een set van deze rollen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.