Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
04
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort: ,

Inkooptopper van de maand: Dolf Bruins

Elke maand belonen we een inkoper voor het geven van een interessante reactie op een van de artikelen op InkopersCafe.nl of AanbestedingsCafe.nl. Deze maand wordt Dolf Bruins in de schijnwerpers gezet en ontvangt hij de strip Inkooptopper. “De nieuwe Aanbestedingswet beperkt onnodig de beleidsvrijheid van de aanbestedende diensten”, stelde hij in een reactie op de column van Theo van der Linden op AanbestedingsCafe.nl.

Dolf Bruins heeft een bedrijfskundige achtergrond en komt oorspronkelijk uit de financiële wereld. “Ik miste echter de maatschappelijke relevantie. Binnen het inkoopvak kun je daadwerkelijk maatschappelijke impact zien van inkooptrajecten op mensen. Dat vind ik het mooiste dat er is.” Elf maanden geleden is Bruins van de dynamische omgeving van het LUMC overgestapt naar de politieke omgeving van het UWV. Daar is hij sindsdien category manager inkoop re-integratiediensten en voorzieningen.

Waarom beperkt de nieuwe Aanbestedingswet de beleidsvrijheid?
“Dit komt bijvoorbeeld door het amendement van de PvdA, waarmee de regering met een Algemene Maatregel van Bestuur kan bepalen dat specifieke aanbestedende diensten en opdrachten de gunningscriteria ‘laagste prijs’ of ‘laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit’ niet mogen hanteren”, stelt Bruins. “Zit je met deze maatregel niet onnodig de beleidsvrijheid van aanbestedende diensten in te perken? Je hebt de Gids Proportionaliteit. Als je deze goed naleeft, dan is dat al voldoende.”

Is dat het enige punt waar je over struikelt?
“In het algemeen ben ik blij met de nieuwe Richtlijnen en het huidige wetsvoorstel. Je ziet met name dat de dialoogprocedures versoepeld toegepast kunnen worden. Voorheen waren dit procedures die beperkt toepasbaar waren, maar nu wordt toch erkend dat een dialoog met de markt essentieel is. Wat ik wel jammer vind, is dat er weinig aandacht is voor de vraag: Wat betekent het nieuwe gunningscriterium ‘kosteneffectiviteit”? Waarin verschilt kosteneffectiviteit nu echt van de laagste prijs of EMVI? Van mij had er wel meer aandacht mogen zijn voor de uitwerking van dit aspect van de wetgeving.”

Hoe ga je jouw inkoopteam bij het UWV voorbereiden op de richtlijnen?
“Teamleden hebben een cursus aanbestedingsrecht gehad bij de VU. Daarnaast wil ik ook de soft skills van de inkopers doorontwikkelen. Hoe ga je nu goed voorbereid zo’n dialoog met de leverancier aan? Dat vergt uitmuntende soft skills van inkopers. Bij de onderhandelingsprocedure moet de inkoper echt de dialoog aan met de markt. Dan volstaat het niet om te weten hoe je een aanbesteding uitschrijft.”

Welke recente inkoopopdracht vereiste goede soft skills?
“Twee maanden geleden is door UWV het inkoopkader re-integratiedienstverlening gepubliceerd, dat 100 miljoen euro per jaar aan re-integratiediensten vertegenwoordigt. Het doel van het inkoopkader is enerzijds het uitvoeren van re-integratieactiviteiten die nodig zijn om het werk te hervatten en anderzijds het verstrekken van re-integratieactiviteiten om iemand daadwerkelijk te plaatsen in werk en hem aan het werk te houden. We richten ons met het inkoopkader nu nog meer op maatwerk voor de burger.”

Hoe is dit aanbesteed?
“Het inkoopkader is geen reguliere aanbestedingsprocedure. Het is een andere manier van het benaderen van leveranciers. De burger staat centraal in de keuze voor de in te zetten re-integratiedienstverlening en daar wordt in het inkoopkader rekening mee gehouden. Zo faciliteren we toegang tot betrouwbare re-integratiebedrijven in de regio en bieden we maatwerk re-integratietrajecten aan. Dit was met de eerdere aanbestedingsprocedure moeilijker realiseerbaar.”

Wat zijn de reacties uit de markt?
“De reacties zijn gemengd. Grote bedrijven zien dat ze meer concurrentie krijgen, maar kleine bedrijven zijn wel positief. Die krijgen nu ook een kans. We hebben nog geen reacties van de burger, want het inkoopkader is nog niet draaiend. We zijn nu bezig met het opstellen van een goedgekeurde leverancierslijst. Per 1 juli gaan we daadwerkelijk ervaring opdoen met het inkoopkader. Vanaf dat moment moeten we kansen blijven signaleren door actief contract- en leveranciersmanagement en door constant in verbinding blijven staan met de markt en de burger.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.