Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
03
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Inkoop, Overheidaanbesteding
Soort: ,

Inkooptopper van de maand: Gertjan Schut

“Gunnen op de laagste prijs moet je niet willen. Ook als je precies weet wat je wilt, kun je met EMVI de kans vergroten dat je de gewenste kwaliteit ook echt krijgt. ” Dat stelt Gertjan Schut, bedrijfseconomisch adviseur inkoop bij de Belastingdienst. Als econoom wordt er van hem verwacht dat hij een optimale balans vindt tussen kwaliteit en prijs binnen een aanbesteding.

Volgens Schut wordt er in Nederland vaak een vaste verhouding gekozen in waarde die aan de gunningscriteria prijs en kwaliteit toebedeeld wordt. “Dit is nattevingerwerk en dat zinde ons steeds minder”, zo stelt hij. “Dit kan ongewenste effecten geven, zoals strategische biedingen van prijsvechters, zeker in combinatie met relatief scoren. Kwaliteit kan zwaar wegen, maar dan wint toch de aanbieder met de laagste prijs. Andersom gebeurt ook, de nadruk op kwaliteit schiet door en levert een winnende leverancier op die praktisch elke prijs kan vragen”.

EMVI-superformule
Het spanningsveld tussen prijs en kwaliteit is er een met veel uitdagingen. “Opdrachtgevers zijn teleurgesteld als de prijsvechter wint, maar vinden de maximale kwaliteit meestal te duur”, stelt Schut. Hoe kom je dan op het gewenste ‘midden van de markt’ met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit? “Een prijsformule met een vaste prijs-kwaliteitverhouding blijkt niet representatief voor de werkelijke voorkeur van een opdrachtgever. Deze verhouding is variabel, want een opdrachtgever heeft steeds minder geld over voor een volgend stukje kwaliteit. De Belastingdienst heeft op basis van deze gedachte in samenwerking met een externe adviseur een nieuw model ontwikkeld, genaamd: EMVI-superformule.”

Midden van de markt vinden
Met de EMVI-superformule is het mogelijk om op basis van eigen referenties en voorkeuren voor kwaliteit en prijs de beste inschrijving te selecteren. “Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen”, vervolgt Schut. “Welke hoeveelheid kwaliteit zou een opdrachtgever tevreden stellen en welk prijsverschil is deze bereid om voor de invulling tot de maximale kwaliteit te betalen? We stellen uiteindelijk twee referenties met een prijs en een kwaliteit vast, zodat aanbiedingen niet onderling, maar tegen deze vaste waarden worden gescoord. Al deze onderdelen worden ingevoerd in een Excel-tool en daar komen de parameters voor de superformule uit. Hiermee vind je de ideale kandidaat in het midden van de markt.” De tool is vrij verkrijgbaar.

Inkooptopper van de maand
Elke maand belonen we een inkoper voor het geven van een interessante reactie op een van de artikelen op InkopersCafe.nl. Deze maand wordt Gertjan Schut in de schijnwerpers gezet en ontvangt hij de strip Inkooptopper.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

 • Anoniem | 12-03-2015 om 09:13

  Nancy dit artikel bevat een type/tik vaud.
  “Dit is natte vingerwerk en dat zon ons steeds minder”.
  Ik mag er van uit gaan dat er iets anders dient te staan maar wat??

 • Anoniem | 12-03-2015 om 10:52

  Hallo Nancy,
  Dat klopt wel, maar alleen in de betekenis van denken/peinzen. In dit verband bedoel je waarschijnlijk “naar de zin zijn”, en dan moet het volgens mij wel degelijk “zinde” zijn. Maar goed, allemaal redelijk off-topic verder. Interessante materie!

 • Nancy van Bemmel
  Nancy van Bemmel | 12-03-2015 om 10:56

  Raak punt, ik pas het aan.

 • Anoniem | 12-03-2015 om 13:20

  Nee, het is toch echt “zon,” in de betekenis van “dit zint mij niet.” Verleden tijd is: “dat zon mij niet.”

 • Anoniem | 13-03-2015 om 02:15

  Wat verstaat de schrijver exact onder kwaliteit? Hoe meet je dit?
  Wat is maximale kwaliteit en wat wordt nu verstaan onder prijs-kwaliteitsverhouding?

 • Anoniem | 17-03-2015 om 14:35

  Wat verstaat de schrijver exact onder kwaliteit? Hoe meet je dit?
  Wat is maximale kwaliteit en wat wordt nu verstaan onder prijs-kwaliteitsverhouding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.