Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
10
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort: ,

Inkooptopper van de maand: Marius van der Woude

Inkoop is terrein aan het winnen. Steeds meer jonge studenten weten al dat ze inkoper willen worden en ook hbo instellingen timmeren met succes aan de weg. “De markt onderkent de inkoopminoren van het hbo steeds vaker als een gedegen inkoopopleiding”, zegt Marius van der Woude, senior lecturer Supply Management & Facility Management bij Hanzehogeschool Groningen.

Binnen de minor Inkoopmanagement aan de Hanzehogeschool maken studenten kennis met zowel publieke inkoop, als private inkoop. “In het eerste kwartaal doorloopt de student de inkooptheorie, gevolgd door een aanbestedingsproces. Daarna voert de student een inkoopopdracht uit binnen een organisatie. De minor wordt afgesloten met een groot seminar, waarin de studenten en de markt elkaar ontmoeten.”

Weg naar inkoop
Als studenten bij het verlaten van de middelbare school al weten dat ze inkoper willen worden, welke weg kunnen zij dan het beste volgen? “Dan zou ik de opleiding Facility Management of Technische Bedrijfskunde aanraden. Binnen deze opleiding besteden we de meeste aandacht aan inkoop. Als minor kunnen de studenten dan kiezen voor Inkoopmanagement”, vervolgt Van der Woude. “We proberen er wel voor te zorgen dat inkoop opgenomen wordt in een groter aantal opleidingen.”

Als de studenten zijn afgestudeerd, kan het van toegevoegde waarde zijn om aanvullende inkoopcursussen te volgen. Van der Woude zou graag zien dat de cursussen van NEVI en andere aanbieders beter worden afgestemd op hun behoeften. “Het kan nuttig zijn voor de studenten om een cursus onderhandelen te volgen. Strategische aspecten van inkoop krijgen ze echter uitstekend binnen de minor. We overleggen met NEVI over het krijgen van vrijstellingen, maar deze gesprekken zijn ingewikkeld. NEVI probeert namelijk één lijn voor hbo minoren aan te houden, terwijl deze allemaal een verschillende inhoud en lengte hebben.”

Ontwikkeling bachelor
Afgelopen jaar maakte Van der Woude voor het eerst mee dat een student Facility Management is gaan studeren, speciaal voor de minor Inkoopmanagement. “Dan heb je dus een heel traject moeten doorgaan, voordat je eindelijk bent waar je wilt zijn.” Van der Woude geeft dan ook aan dat ze bezig zijn de haalbaarheid van een bachelor Purchasing & Supply Chain Management te onderzoeken.

De enorme wildgroei aan opleidingen is de reden dat inkoop nu nog geen bacheloropleiding is. “Op een gegeven moment heeft het ministerie een stop gezet op de ontwikkeling van nieuwe bacheloropleidingen. Dat betekende voor ons dat er meerdere drempels opgeworpen werden om nieuwe opleidingen te kunnen beginnen”, aldus Van der Woude.

Aanvullen minor
Toch zijn er genoeg aanvullingen mogelijk op de minor Inkoopmanagement, die voor een vierjarig traject kunnen zorgen. “Dat betekent wel dat er veel generieke vakken in terug zullen komen. Ik denk dat je met 1,5 jaar inkoop en daarnaast vakken zoals financiën, verandermanagement, stakeholdermanagement en projectmanagement, een uitstekende inkoopopleiding hebt. Daarnaast vind ik het ook noodzakelijk dat er een zwaarder logistiek component in terugkomt. Ook moet er dan nog meer aandacht komen voor de internationale- en zachte kant van het inkoopvak.”

Ook geselecteerd worden als Inkooptopper van de maand? We kiezen elke maand een inkoper uit die een interessante reactie heeft gegeven op de artikelen van InkopersCafe.nl. 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • TitusKroon | 07-10-2015 om 14:24

    Goed om te horen dat Marius van der Woude zulke goede ideeën heeft over de ontwikkeling van opleidingsmogelijkheden voor minors met een interesse voor inkoop! Ik ontmoet regelmatig jongeren die instinctief aanvoelen dat een carrière in inkoop uit meer disciplines bestaat dan alleen inkopen. Ze worden in het artikel genoemd: financiën, verandermanagement, stakeholder management en projectmanagement. Precies die skills waar het meer en meer om draait! Ik hoop dat de ontwikkelingen snel genoeg gaan om een interessante bachelor op te zetten omdat ik anders bang ben dat steeds meer young potentials voor iets anders gaan kiezen.

  • Chris Rodrigues | 09-10-2015 om 12:14

    Marius heeft mij in het 2e jaar van de studie kunnen overtuigen om inkoopmanagement als minor te kiezen. Hier heb ik de afgelopen 5 jaar zeker geen spijt van gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.