Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
05
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop

Inkooptopper van de maand: Peter de Vries

Peter de Vries is in 2012 uit het inkoopvak gestapt. Toch kan hij zich niet volledig losrukken van het vak en laat hij nog regelmatig zijn ongezouten mening horen op InkopersCafe.nl. Om deze reden is Peter de inkooptopper van de maand.

Rond 1996 werd Peter lid van NEVI en verzamelde de diploma’s bij elkaar. “Iedere jaarvergadering was ik present en spoorde iedereen aan om op de trein vol ‘inkoopprofessionalisering’ te springen”, vertelt hij. “Begin deze eeuw werd ik óók inkoop-ZZP’er. Met alle diploma’s op zak kon ik zo aan de slag in organisaties waar NEVI-toppers als CPO aan tafel zaten. Ik knutselde daar aan matrices, spend-analyses, raamcontracten en fraaie pie-charts.”

Labyrint
In 2007 zag Peter naar eigen zeggen het licht. “Ik trok me langzaam terug uit de geijkte inkoopnetwerken. Ik beëindigde na vele jaren mijn lidmaatschap van NEVI en werd steeds kritischer op wat de beroepsgroep de twee decennia lang dacht te hebben bereikt. Bij de overheid verdwaalden de inkopers in hun zelfgegraven gangenstelsels. Zij die zo’n labyrint een beetje konden uittekenen, schreven er boeken over of dwaalden er zelf jarenlang rond als concerninkoper.”

Stempel zetten
Even wilde hij ook in zo’n overheidsdoolhof werken en onzichtbaar worden. “Maar voor mij als enkelvoudig zelfstandig inkoper waren de processen van inschrijven via de vele marktplaatsen echt teveel moeite. Ik werd gek van die digitale portalen die door mijn eigen inkoopvriendjes werden bedacht.” Peter heeft in het gezelschap SEPP (Self Employed Purchasing Professionals) aan keukentafels inkoopplannen en -vrienden gemaakt. “Met Sepp konden we hier en daar wél wat stempels in inkoopagenda’s zetten.”

SEPP
SEPP had als doel om zelfstandige ondernemers in het inkoopvakgebied bij elkaar te brengen in een onafhankelijke en zelfsturende groep op LinkedIn. In deze groep werd vakinformatie en ervaringen uitgewisseld en werden kansen in de markt met betrekking tot inkoopopdrachten besproken. “De kennisuitwisseling via dit soort groepen is voor mij een belangrijke hulpmotor geweest voor mijn eigen specialisatie en ontwikkeling. Ik raad iedereen aan om een netwerk of beroepsvereniging te zoeken die bij jou past en hier je voordeel uit te halen”, aldus Peter de Vries.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.