Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Linsey Knol
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Inkoper niet klantgericht genoeg

Inkopers zijn nog niet klantgericht genoeg. Ook samenwerken en plannen staan hoog in de lijst met competenties die inkopers nog moeten ontwikkelen.

Stijlflexibiliteit, luistervaardigheid, instinct en resultaatgerichtheid zijn erg belangrijk voor het optimaal uitvoeren van het inkopersvak. Dat blijkt uit de validatiegesprekken die personeelsmiddelingsbureau InQuest met meer dan 35 organisaties voerde. De ondervraagden stellen dat ondanks de investering in mensen, methodes en technieken, de meeste inkooporganisaties nauwelijks het tactisch niveau overstijgen. Kennis en ervaring zijn voor inkoop belangrijk, maar competenties zijn onmisbaar en doorslaggevend voor de positie en meerwaarde van inkoop. Er zijn nog tal van competenties die de inkoper kan en moet verbeteren.

Onmisbare competenties
Op basis van die laatste constatering, hield InQuest een Inkoop Talent Survey. Meer dan 220 inkoopprofessionals vertelden wat zij de belangrijkste competenties vinden en welke inkopers daarvan nog moeten verbeteren. Analytisch denken is volgens het overgrote merendeel van de ondervraagden de belangrijkste bekwaamheid van de inkoper. Daarna volgen integriteit, onderhandelen en klantgerichtheid.

Ontwikkelen
Dat laatste punt, de klantgerichtheid, is volgens velen echter nog aan verbetering onderhevig. Het gaat dan vooral om via handelen en gedrag de interne klant centraal te stellen. Ook samenwerking staat hoog op de lijst, gevolgd door plannen en doelgerichtheid. Opvallend aan de uitkomst van het onderzoek is dat de inkoper één van zijn belangrijkste taken, integriteit, goed blijkt uit de voeren. Slechts twee ondervraagden vinden dat inkopers hier nog aan moeten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.