Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
10
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koos Plegt
Dossier: Inkopers-Cafe.nl
Soort:

InkopersCafé jubileert met nieuwe website

Het jubilerende InkopersCafé zette tien jaar geleden haar eerste stappen op het internet met een piepklein forum op een startpagina over inkoop. Met een nieuwe huisstijl en verbeterde toegankelijkheid wil oprichter Sander van den Broek de community-gedachte uit die begindagen weer terugbrengen en inkopers helpen onderling meer informatie uit te wisselen.

Doorgaans treedt hij liever niet op de voorgrond; dat vindt hij helemaal niet nodig. Maar voor deze bijzondere gelegenheid maakt hij graag een uitzondering. Tien jaar geleden bouwde Sander van den Broek, terwijl hij afstudeerde bij inkoophoogleraar Jan Telgen (Universiteit Twente) de website InkopersCafé. Dat hij er een decennium later nog altijd mee bezig zou zijn en dat er een bloeiende inkoopgemeenschap rond de site zou ontstaan, kon hij toen nog moeilijk weten. “Ik had vooral zoiets van: ik stop er energie in en wie weet wordt het wat”, aldus Van den broek

Gemeenschap
Van den broek begon tijdens zijn afstudeerproject bij een inkoopcombinatie met het beheer van een startpagina over inkoop. “Daar zat een prikbordje bij, met een piepklein forum”, herinnert Van den Broek zich. “Een aantal bezoekers daarvan kwam vaker terug en vanuit die gemeenschap is eigenlijk InkopersCafé ontstaan. Deze groep inkopers gaf aan dat zij behoefte had aan een platform met meer mogelijkheden. Aan het einde van mijn afstudeerproject heb ik InkopersCafé toen in de avonduren in elkaar gedraaid.”

Hoe InkopersCafé er in het allereerste begin uitzag? “Heel anders dan nu”, zegt Van den Broek. “Een lichtblauwe site, gebaseerd op een standaardpakketje met niet al te veel mogelijkheden. Maar het was al wel een echte community-site waarop mensen konden inloggen, hun eigen profiel konden bijhouden en waarop nieuws te lezen was.” In tegenstelling tot zijn bezoekers koos Van den Broek zelf uiteindelijk niet voor het inkoopvak, maar het ondernemerschap met zijn full-service webbureau Buildnet Webservices. “Net na mijn afstuderen klapte de internetbubbel en was er plotseling helemaal geen ruimte meer voor e-procurement, waar ik me juist op wilde richten. Daardoor ben ik de andere kant op gerold en ben ik voor mezelf begonnen.”

45.000 bezoeken per maand
Parallel aan zijn webbureau groeide InkopersCafé door de jaren heen, van twee- tot drieduizend bezoekers bezoeken per maand in het begin naar de huidige 45.000 maandelijkse bezoeken. “De inkoopgemeenschap in Nederland is niet heel groot, dus dat is best bijzonder. Eigenlijk is het allemaal heel geleidelijk gegaan. Vijf of zes jaar geleden hadden waarschijnlijk de meeste inkopers nog nooit van InkopersCafé gehoord.” Toch kijkt Van den Broek niet alleen naar bezoekersaantallen. “Veel mooier vind ik het als ik bijvoorbeeld een recruiter van Yacht hoor zeggen dat hij in sollicitatiegesprekken het kennen van InkopersCafé gebruikt als indicatie of een kandidaat zich op de hoogte stelt van zijn vakgebied.”

Vooral het lanceren van de vacaturebank op InkopersCafé, enkele jaren geleden, is een belangrijke aanjager geweest van de bezoekersaantallen van InkopersCafé. “De vacaturebank is sindsdien echt een attractie op de site”, aldus Van den Broek, die voortdurend kijkt naar manieren om het platform te verbeteren. Met apps voor Android en Apple wil hij bezoekers met smartphones en tablets beter bedienen en een volledig nieuwe huisstijl moet de oorspronkelijke community-gedachte weer terugbrengen. “De kerngedachte van InkopersCafé is altijd geweest dat inkopers elkaar beter kunnen vinden. Er zit heel veel kennis bij individuele inkopers, maar ik merk dat er onderling nog veel te weinig marktinformatie wordt uitgewisseld. Dat uitwisselen wil ik faciliteren door de inkoper een platform te geven waarop hij informatie kan vinden en delen.”

Reacties:

  • Sander van den Broek | 03-10-2013 om 14:31

    We zijn uiteraard heel benieuwd naar jullie ervaringen met deze nieuwe site. Laat je een reactie achter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.