Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
02
09
Dennis Mensink
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Dennis Mensink
Dossier: Inkopers-Cafe.nl
Soort:

Inkopers-Cafe.nl in volgende fase

Inkopers-Cafe.nl heeft een nieuw jasje, met nieuwe mogelijkheden. Het is de zoveelste professionaliseringsslag die Buildnet Webservices doorvoert sinds de lancering van de website. En dat is merkbaar. De bezoekersaantallen verdubbelen nog ieder jaar. Maar wie zit er nu eigenlijk achter de populaire inkoopsite?
 
Het begon allemaal in de studietijd van Sander van den Broek, die in de jaren negentig Technische Bedrijfskunde studeerde aan de Universiteit Twente. ‘Ik moest een specifieke technische specialisatie kiezen en dat werd logistiek. Voor de afstudeeropdracht werd ik naar Jan Telgen gestuurd, die kende veel mensen in het bedrijfsleven’, vertelt Van den Broek. Via Telgen kwam hij terecht bij Verum, een inkoopcombinatie in de kleinmetaal. De liefde voor het inkoopvak is nooit meer weggegaan. De inkoopfascinatie van Van den Broek is volgens hem mede voortgekomen uit het feit dat het vakgebied pas zo laat tot bloei is gekomen. ‘Dat vind ik nog steeds opmerkelijk, want de impact van inkoop op het resultaat is groot. Dat maakt het ook zo spannend.’
 
Prikbord
Internet heeft Van den Broek van jongs af aan geboeid. Tijdens zijn studie beheerde hij al de website hockey.startpagina.nl. Tijdens zijn afstudeerproject vroeg hij zich af waarom er geen startpagina was voor het inkoopvak. Niet veel later was hij de beheerder van inkoop.startpagina.nl, een website die hij nog altijd ‘runt’. ‘Even later kwam startpagina met een soort prikbord’, herinnert Van den Broek zich nog goed. ‘Dat prikbord trok na verloop van tijd een vaste groep bezoekers, die aangaven behoefte te hebben aan meer online faciliteiten voor inkopers.’
Daarop ging hij aan de slag met de bouw van een aparte inkoopwebsite. Op 29 maart 2003 werd de site inkopers-cafe.nl gelanceerd. In eerste instantie was de website nog vrijwel alleen een forum, maar al gauw herbergde de site ook een vacaturebank. In het eerste jaar trok de inkoperssite meteen al 20.000 bezoekers (150.000 pageviews). De eerste adverteerders meldden zich, waarna verder professionalisering volgde.
Anderhalf jaar geleden startte Inkopers-Cafe.nl met het publiceren van journalistieke artikelen van financieel onderlegde journalisten. En inmiddels zijn daar allerlei zaken bijgekomen, zoals een agenda, een boekshop en columns van vakspecialisten. Dat alles heeft de populariteit van de website geen kwaad gedaan. ‘We verdubbelen qua bezoekersaantallen al jaren achter elkaar’, zegt Van den Broek met gepaste trots. In 2008 trok de website voor inkoopprofessionals niet minder dan 500.000 bezoekers, die goed zijn voor 6 miljoen(!) pageviews.
 
Nieuw systeem, nieuwe site
Vanaf heden draait Inkopers-Cafe.nl op een nieuw systeem. ‘Het oude systeem was gebaseerd op een open source-pakket. We liepen tegen belemmeringen in de functionaliteit aan. Nu hebben we een volledig eigen systeem gebouwd.’ De website is ook qua design totaal op de schop gegaan, waardoor deze gebruiksvriendelijker is geworden. ‘Het oude design vonden we niet meer passen bij de huidige functionaliteiten’, vertelt Van den Broek.
En hij kan het weten. Behalve Inkopers-Cafe.nl is Van den Broek de man achter diverse andere websites. Zo beheert het bedrijf Buildnet Webservices behalve hockey.startpagina.nl en inkoop.startpagina.nl ook tal van andere ‘startpagina’s’, waaronder mkb.startpagina.nl, maar ook simulatie.startpagina.nl en leren.startpagina.nl. Bovendien is het verantwoordelijk voor de exploitatie van enkele sportwebsites, waaronder Sporttribune.nl, Hockeybase.nl en Tennistribune.nl.
Maar bovenal is Buildnet Webservices een full service webbureau dat voor allerhande opdrachtgevers complete websites en webapplicaties maakt, met name voor de B-to-B markt. Een voorbeeld van een recent opgeleverde website is Nieuwspoort.nl, ‘dé plaats in het centrum van de landspolitiek waar parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten elkaar informeel ontmoeten’.
 
Kracht
‘De kracht van Buildnet Webservices? We maken complete websites voor een zeer scherpe prijs’, zegt Van den Broek. ‘Een geheel eigen site met een uniek grafisch ontwerp hoeft niet veel te kosten. Zelfs voor de minibudgetten hebben we een maatwerkoplossing. Dat kan omdat we hier websites bouwen op een slimme manier. Alle overbodige stappen laten we uit het proces. Daardoor krijg je een perfect systeem en ondersteuning voor de laagst denkbare prijs.’
De uitgebreide kennis van websites en het internet komen ook ten goede aan de ontwikkeling van Inkopers-Cafe.nl. Hoewel de website al op verschillende punten is aangepast, laat Van den Broek het hier niet bij. ‘We zullen de website op korte termijn nog verder uitbouwen en optuigen met functionaliteiten die interessant zijn voor inkopers, maar voorheen technisch gezien nog niet mogelijk waren.’ Over de precieze tools die hij daarvoor inzet, houdt Van den Broek nog een slag om de arm, maar een tipje van de sluier licht hij alvast op. ‘Ik wil profielen voor gebruikers toevoegen, zodat ze elkaar makkelijk kunnen vinden. Een soort LinkedIn eigenlijk, maar dan toegespitst op inkopers. Het begint met een profiel vullen en langzaam gaan we verder.’
 
---
Auteur: Dennis Mensink
Foto: Marc Klis (Links; webdeveloper bij Buildnet Webservices) en Sander van den Broek (rechts)

Dennis Mensink
Door Dennis Mensink
Dennis Mensink schreef in het verleden onder meer voor titels als NRC Handelsblad, AD en FEM en coördineerde verschillende corporate uitgaven. Momenteel combineert hij het mooie redactiewerk met het ondernemerschap bij Functioneel Wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.