Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
06
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Inkopers kunnen arbeidsomstandigheden verkopers verbeteren

Oxfam ziet een belangrijke, nieuwe rol weggelegd voor inkopers. Namelijk het aanpakken van slechte arbeidsomstandigheden bij leveranciers.

Door de supply chain goed in te richten, kun je als inkoper namelijk zorgen voor betere relaties tussen werknemers en management bij klanten. Dat doe je door goede verkopers meer werk toe te bedelen, langere contracten met ze af te sluiten en minder te auditen. Dat stelt de organisatie in het nieuwe rapport ‘Better jobs in better supply chains’.

In de publicatie stelt Oxfam ook dat de manier van inkopen de arbeidsstandaarden ondermijnt. Volgens Oxfam reden genoeg voor actie. De suggestie om is processen nauwkeurig te beoordelen op onder andere onzekerheid in werk, te lage lonen en extreme werktijden en daar de bron van aan te pakken.

Gelijkenis
Het onderzoek bevat case studies in van grote organisaties die lage standaarden in de bron hebben aangepakt, zoals Marks & Spencer en Adidas. 'Er is veel gelijkenis tussen de aanpak van een effectieve inkoopprofessional en de best practices', stelt Oxfam.

Om als bedrijf zelf te achterhalen hoe je er in deze kwestie voorstaat, heeft Oxfam een tool ontwikkeld om mee te benchmarken. Toets je organisatie aan de hand van een lijst met voorkomende problemen en bronnen.

Ook organiseert Oxfam in haar hoofdkantoor in Oxford periodiek een workshop om inkopers te adviseren in handelsethiek. De komende workshop vindt plaats op 30 juni, daarna in september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.