Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
04
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkopers mode zien kosten stijgen door dure dollar

Inkopers mode zien kosten stijgen door dure dollar

Inkopers van Nederlandse modewinkels zien kosten van kleding stijgen doordat producenten en leveranciers uit Azië voor hun leveringen in dollars rekenen. Sinds september vorig jaar steeg de koers met zo’n twintig procent ten opzichte van de euro.

Brancheorganisatie Modint krijgt veel telefoontjes van ongeruste leden, zegt directeur Jef Wintermans tegenover De Telegraaf. De één rekent het volgens hem door aan de consument, terwijl de ander toegeeft op de marge. “Dat is het spel van de markt. Met de detailhandel gaat het nu beter, maar kleding loopt nog achter.”

Prijsstijging
In Duitsland zijn de prijzen al tot tien procent gestegen, stellen marktkenners. Ook in ons land zouden retailers niet aan een prijsstijging ontkomen. 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • Jasper M | 11-04-2015 om 15:02

    Hoi Koen,

    Interessant artikel. Je ziet het inderdaad steeds vaker dat valuta koersen impact hebben op inkoopprijzen bij internationale contracten, ook buiten de mode. Denk bijvoorbeeld aan olieprijzen etc. Wat ik mij wel afvraag is het volgende: is het niet mogelijk (of had het niet mogelijk geweest) om valuta risico’s (volledig of gedeeltelijk) af te dekken met hedging? o.a. door afdelingen als finance/treasury als stakeholder meer te betrekken in contracten in vreemde valuta? Een stijging van 20% is wel iets om rekening mee te houden. Wellicht weegt dit op tegen de premie…

    Ik ben benieuwd hoe hier door deze bedrijven naar gekeken wordt (ik ben zelf geen valuta expert).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.