Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
06
12
Jesper Romkes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jesper Romkes
Dossier: Onderzoek
Soort:

Inkopers onderhandelen liefst in eigen kantoor

Een kleine meerderheid van de inkopers onderhandelt het liefst in hun eigen kantoor met leveranciers, zo blijkt uit een poll van SM100.

Uit de enquête van SM100 blijkt dat 42 procent van de inkopers onderhandelingen met de leverancier het liefst op de eigen werkplek voert. Dat is een kleine meerderheid ten opzichte van de 38 procent die liever bij de leverancier op bezoek gaat. Een vijfde van de ondervraagden gaf aan geen voorkeur te hebben of geeft de voorkeur aan een neutrale locatie.

Controle in onderhandelingen
Tony Morris, hoofd inkoop bij Working Links ontvangt de leverancier liefst in zijn eigen kantoor. “Vanaf mijn eigen bureau kan ik onderhandelingen beter controleren.” Een andere inkoper bevestigt dit: “Ook vanwege de voorbereiding onderhandel ik liever in eigen kantoor. Ik bereid me graag goed voor op een onderhandeling en in eigen kantoor bepaal ik zelf de timing en het tempo van discussie.”

‘De echte leverancier’
Niet iedere inkoper blijft graag op eigen kantoor. Duncan Stirling, hoofd Service Improvement bij BT Health, zegt liever het kantoor van de leverancier te bezoeken. “Op die manier krijg je de echte leverancier te zien.” Het nadeel van een ‘uitwedstrijd’ is de reistijd, vindt Stirling. Andy Davies, directeur van London Universities Purchasing Consortium, denkt dat bij lange onderhandelingen een neutrale locatie het meest geschikt is. “In een hotel kun je tijdens het onderhandelen gebruikmaken van alle services en wordt geen van beide partijen afgeleid.”

Jesper Romkes
Door Jesper Romkes
Jesper Romkes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.