Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
14
10
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Inkopers politie opnieuw in de fout

Inkopers van de politie geven leveranciers van portofoons geen gelijke kansen voor een mega-order van minimaal 10 miljoen euro. Zij negeren hiermee de wens van minister Opstelten  van Veiligheid en Justitie. Hij wil juist dat meerdere leveranciers een kans wordt geboden.

Eerder was er al ophef over corruptie bij de aanschaf van politieauto’s. Drie dagen nadat Opstelten had ingegrepen bij de afdeling inkoop, maakten medewerkers duidelijk op dezelfde manier door te gaan. Zo meldt De Telegraaf.

Het zou dit keer misgegaan zijn bij een grote aanbesteding voor 40.000 portofoons. Verkopers van deze apparatuur vertellen De Telegraaf dat ze constateerden dat het bestek voor de miljoenenorder naar producent Motorola is toegeschreven. De concurrenten deden al voor de start van de aanbesteding niet werkelijk mee, doordat de politie alle 40.000 apparaten bij dezelfde producent wil afnemen.

Het advies van de commissie-Schouten en Telgen wordt met deze werkwijze in deze aanbesteding door de inkopers van de politie genegeerd. Op verzoek van Opstelten onderzochten Schouten en Telgen wat er misging bij de aankoop van de auto’s. Een belangrijk advies is dat er niet moet worden aangestuurd op één leverancier. Orders kunnen beter gesplitst worden, zodat zo veel mogelijk partijen mee dingen naar de order. Dit zorgt voor meer concurrentie.

 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.