Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
03
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Eline van den Broek
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkopers publieke sector kunnen professioneler inkopen

Kennis van leveranciers wordt onvoldoende benut door inkopers in de publieke sector en zij worden te weinig afgerekend op hun prestaties. Dat concludeert Atos Consulting in een onderzoek onder meer dan 300 inkoopprofessionals uit de publieke sector. De Rijksoverheid heeft de inkoopfunctie wel geprofessionaliseerd, maar dit zou in de uitvoering van het inkoopbeleid niet altijd weerspiegeld worden.

De afgelopen tien jaar stond een professionelere inkoop in de publieke sector hoog op de agenda. Zo heeft duurzaamheid zich volgens het Atos rapport ontwikkeld tot een belangrijk selectiecriterium bij de inkoop van goederen en diensten. De overheid heeft zich ten doel gesteld dit jaar 100 procent duurzaam in te kopen.

Volgens Atos wordt de kennis van leveranciers echter onvoldoende benut. De overheid zou te weinig gebruik maken van de dialoogrondes met leveranciers, een onderdeel uit de nieuwe aanbestedingswet. Het onderzoek adviseert inkopers in de publieke sector om gebruik te maken van Total Cost of Ownership: ‘alle kosten die met de inkoop van een goed of dienst vergezeld gaan’. Daarnaast zouden zij leveranciers proactiever moeten benaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.