Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
10
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkopers zetten tooling vooral in voor risicomanagement

Het terugdringen van risico’s is de belangrijkste reden dat inkooporganisaties tools voor Supplier Relationship Management (SRM) inzetten. Dit blijkt uit onderzoek.

In een onderzoeksrapport met de titel ‘SRM: The Backbone of Procurement Process Efficiency’, staat te lezen dat driekwart van de inkopers risicomanagement als de voornaamste reden ziet voor de inzet van SRM-tools. Dit is echter niet de enige reden: risicomanagement wordt op de voet gevolgd door de wens voor meer standaardisatie in inkoopprocessen.

Noord-Amerika volwassener
Het onderzoek is uitgevoerd door Ivalua, een leverancier van spend management-oplossingen. Het ondervroeg bijna driehonderd inkopers uit Europa en Noord-Amerika. Interessant is het verschil tussen Amerikanen en Europeanen waar het de verantwoordelijkheid voor SRM-systemen betreft. In Europa is inkoop in de helft van de gevallen volledig verantwoordelijk voor deze tooling. In de Noord-Amerika is het al 80 procent.

Europeanen hebben minder ervaring
Europeanen zeggen vaak (42 procent van de respondenten) dat zij hun SRM-systeem managen in samenwerking met hun collega’s in finance. In Noord-Amerika beweert slechts 9 procent van de respondenten dit. Volgens het onderzoeksrapport komt dit door een grotere volwassenheid van Amerikaanse inkoopafdelingen. Zij zijn niet langer volledig afhankelijk van databases die beheerd worden door hun boekhoudende collega’s. In Europa hebben bedrijven nog minder ervaring met het gebruik van SRM-systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.