Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
03
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Global, Grondstoffen
Soort:

Inspannen om levering grondstoffen veilig te stellen

Inspannen om levering grondstoffen veilig te stellen

De Nederlandse overheid en de Europese Unie moeten zich meer inspannen om de levering van grondstoffen aan Europa veilig te stellen. Zowel de levering van zeldzame metalen, zoals indium en tantaal, als grondstoffen zoals fosfor zijn van groot strategisch belang. Vertegenwoordigers van VNO-NCW, VVD en D66 hebben daarom de Nederlandse regering en de Europese Commissie opgeroepen een actievere buitenlandse politiek te voeren, zo schrijft FD.nl.

“We hebben behoefte aan een industriepolitiek. Een slim samenspel gericht op leveringszekerheid”, aldus Willem-Henk Steekstra van VNO-NCW. Volgens de vertegenwoordigers is er een antwoord nodig op China, die zich meer richt op het veiligstellen van grondstoffen. “Ik mis een Europees antwoord. Dit kunnen bedrijven niet alleen”, stelt Steekstra.

Afhankelijk van invoer
Europa is in veel gevallen sterk afhankelijk van de invoer van grondstoffen. Zo komt 81 procent van het indium in Europa uit China. Dit zeldzame metaal wordt onder meer gebruikt in platte beeldschermen. In tegenstelling tot Europa voert China wel een strategisch beleid, waarbij Peking investeert in de winning van grondstoffen in Afrika en Latijns-Amerika. Soms beperken de autoriteiten ook de uitvoer van zeldzame metalen uit China.

Grondstoffenhonger duurzaam stillen
Rathenau Instituut doet in het rapport “Grondstoffenhonger duurzaam stillen” aanbevelingen over de grondstoffenvoorziening. Volgens het instituut is het belangrijk dat grondstoffen worden gerecycled, met name bij zeldzame grondstoffen die in moderne elektronica zijn verwerkt. De overheid zou er daarnaast ook streng op toe moeten zien dat de winning van grondstoffen niet gepaard gaat met schendingen van mensenrechten of het aanrichten van milieuschade.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.