Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
01
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Rosa de Buisonjé
Dossier: Inkoop
Soort:

Integrale samenwerking inkoop en marketing leidt tot succes

Inkoop- en marketingafdelingen werken ten onrechte compleet anders. Tegengestelde doelen leiden af van het gezamenlijk belang van de organisatie. Dit knelpunt werd onlangs duidelijk tijdens het International Supply Management Congress in Amsterdam.

Tijdens het congres ging een selecte groep CMO’s en CPO’s de discussie aan over de verschillen en een eventuele samenwerking tussen afdelingen. Waar de CMO waarde toe voegt aan producten of diensten, houdt de inkoper prijzen van producten en diensten zo laag mogelijk. Twee totaal verschillende doelen die volgens Marc Engel, CPO van Unileverniet zonder elkaar kunnen. “Als je een goed product wilt afleveren, zijn er twee dingen waarvan je als bedrijf op de hoogte moet zijn. Ten eerste is er de markt van leveranciers, en ten tweede natuurlijk de markt van afnemers.”

Voorwaarden
Samenwerking tussen de twee partijen heeft Ton Geurts (CPO Akzo Nobel) alleen maar positieve effecten. Een kritische noot daarbij is echter afkomstig van de voorzitter van de Raad van Bestuur bij marketinginstituut Nima, Muriel Arts. “De samenwerking tussen inkoop en marketing kan succesvol uitpakken, mits er met een voorwaarde rekening wordt gehouden. Het is van essentieel belang dat zowel de CMO’s als de CPO’s bij alle stappen van het samenwerkingsproces betrokken zijn en blijven.”

Op eigen kracht
Een praktische verbetering blijkt zelfstandig tussen de twee afdelingen tot stand te kunnen komen. Om deze de samenwerking vorm te geven er volgens Geurts namelijk geen hulp van de CEO nodig. “Als de CEO besluit te helpen hierbij is het geen probleem natuurlijk, maar het is geen originele taak van hem of haar. Ik kan me goed voorstellen dat de CEO met andere dingen bezig is en hier daar tijd voor nodig heeft”, legt Geurts uit. Aan uitspraken over concrete stappen wagen de bijeengekomen professionals zich niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.