Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
06
14
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Redactie
Dossier: Economie
Soort:

Interview met Max Boodie (Banenruil.nl)

1. Banenruil.nl…wat is dat ook alweer?

“Banenruil.nl biedt een combinatie van slimme software en professionele en ervaren HR experts, waardoor op een snelle en effectieve manier een match tussen ‘banenruilers’ tot stand kan worden gebracht. Wij helpen primair mensen die last ondervinden van woon-werkverkeer en daarom erg graag met andere mensen van baan willen ruilen. Maar ook mensen die om een andere reden van baan willen ruilen zijn we natuurlijk graag van dienst.

De realiteit is dat veel banen in Nederland inwisselbaar zijn. Waarom zou een Amsterdammer zijn werk doen in Den Haag, terwijl er iemand is die dezelfde functie uitoefent in Amsterdam, maar juist in Den Haag woont? Als zij van baan zouden ruilen, zou er voor beide partijen nog maar een derde van de dagelijkse reistijd overblijven en waarschijnlijk minder. In Nederland kan er op jaarbasis een ongelooflijke 75 miljoen kilometer aan reistijd worden bespaard, wat individuen een enorme tijdwinst oplevert en voor de maatschappij als geheel een grote milieuwinst betekent.

Banenruil.nl richt zich op werknemers, organisaties in de profit en non-profit sector, lagere en hogere overheden en tussenpersonen zoals werkgeversorganisaties, brancheverenigingen en koepelorganisaties.” 

2. Wie zitten er achter Banenruil.nl?

“Banenruil is een initiatief van sociaal geneeskundige Joke de Wit, ICT specialist Jacques Sjouwerman en mijzelf. Joke kwam in eerste instantie met het idee, Jacques bracht de benodigde ICT kennis mee en ik maakte er een bedrijf van en zorgde voor initiële financiële ruimte. Dat laatste stelde ons in staat om te ondernemen zonder dat ons door banken beperkingen worden opgelegd.”

3. Wat is in jouw visie het doel van Banenruil.nl?

“Banenruil biedt een oplossing voor een aantal serieuze maatschappelijke problemen, maar biedt vooral een aantal kansen. Werkend Nederland is genoodzaakt een groot deel van het jaar te verspillen aan reistijd. Er wordt door forenzen, zo’n 50% van de beroepsbevolking, een enorme hoeveelheid nutteloze kilometers van woonplaats naar werkplek - en vice versa - gemaakt. Voor sommigen is dat heen en weer rijden vooral een ergernis, maar steeds meer mensen ontneemt het echt de lol van het werken. En zelfs van het leven, zo erg kan het worden. Het heeft in veel gevallen een negatieve impact op het privéleven. Het is simpel: forenzen betekent in vrijwel alle gevallen dat er niet wordt gewerkt, maar evenmin van vrije tijd wordt genoten. Verspilde tijd dus. Het breekt inmiddels menig professional op.

Werkgevers hebben te maken met gedemotiveerde, onvoldoende productieve, maar ook minder creatieve collega’s, die zich onnodig vaak ziek melden. Onderzoek van TNO laat zien dat werkgevers zo’n 27 miljoen euro op jaarbasis kunnen besparen, als werknemers regelmatig naar het werk fietsen. Het behoeft geen uitleg dat excessief woon-werkverkeer voor het milieu een zware belasting betekent en een enorme wissel trekt op de infrastructuur.

De onnodige afstand tussen de werkplek en de eigen voordeur zadelt Nederland dus kort gezegd met drie problemen op: een bevolking die minder prettig werkt en leeft dan zij zou kunnen doen, een onvoldoende presterende economie en een zware belasting van het milieu.

4. Waar zijn jullie als initiatiefnemers van Banenruil.nl tegenaan gelopen in de afgelopen tweeëneenhalf jaar?

“Om te beginnen tegen alle zaken waar ondernemers tegenaan lopen als ze beginnen

met een nieuw en innovatief concept. Uiteraard horen daar dingen als enthousiasme en interesse soms gevolgd door onbegrip en ongeloof. En ook interne zaken zoals nog onvolgroeide processen. Maar tot ons grote plezier was er een groter aantal mensen dat ons concept toejuichte en al snel optrad als ambassadeur. Zij doen dat trouwens nog steeds. Een prettig aspect van zo’n start is het verwelkomen van de eerste klanten en het boeken van de eerste successen.

We zijn er in geslaagd voor alle punten van kritiek van initiële non-believers, zowel individuen als bedrijven, een oplossing te vinden. Het is bij een meerderheid inmiddels meer dan geloof in dat het gaat werken! Ik moet er hier bij zeggen dat wij dit initiatief niet hadden kunnen laten slagen zonder partners of, anders gezegd, ‘meedenkende leveranciers’.”

5. Hoe zie jij de toekomst van Banenruil.nl?

“We hebben in het afgelopen jaar een aantal enorme slagen gemaakt en zijn hard op weg een geoliede, uit slimme IT-technologie en professionele arbeidsbemmiddelingsexperts samengestelde machine te worden. Een maatschappelijk relevant platform waarmee we grote groepen banenruilers van dienst kunnen zijn en bijdragen aan een verhoging van de quality of life van mensen en bovendien mobiliteit en duurzaamheid bevorderen. Het is onze ambitie om van banenruilen een serieus uitbreiding voor het reguliere arbeidsbemiddelingsreportoire te maken. Een randvoorwaarde voor onszelf is dat we dat blijven doen met een enthousiaste club mensen die een gezond bedrijfsresultaat realiseren.”

6. Wie moet zich volgens jou op Banenruil.nl storten?

“Om te beginnen hebben we natuurlijk behoefte aan dappere mensen die het nieuwe concept als eerste willen proberen. Mensen die zich niets aantrekken van de nieuwheid van het concept, maar open staan voor iets wat nog niet eerder is gedaan. Bij werknemers gaat het dan om mensen die tijd en een beetje geld willen investeren om tot een veel betere balans te komen tussen werk en privé. Daarnaast zijn er werkgevers nodig die het concept intern collectief of individueel willen inzetten en bereid zijn om een investering te doen met een zeer korte terugverdientijd. Het is onze overtuiging en inmiddels ervaring dat partijen niet anders meer willen, nadat zij dit concept serieus hebben uitgeprobeerd.” 

Reacties:

  • Anoniem | 20-09-2015 om 06:56

    Het is misschien een idee om zoiets ook mogelijk te maken voor mensen die een uitkering hebben en van woonplaats zouden willen ruilen, bijvoorbeeld van het rustige noorden/zuiden naar een stad en omgekeerd van een stad naar het noorden/zuiden. Van koophuis naar koophuis, van huurhuis naar huurhuis, of van koophuis naar huurhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.