Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
07
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: E-procurement
Soort:

Is het salaris van Inkoopmanagers wel echt gedaald?

Is het salaris van de inkoopmanager er voor- of achteruit op gegaan? Voor een salarisoverzicht in Elsevier berekende Berenschot een daling van bijna 15 procent over de periode 2002-2007. Werving & selectiebureaus begrijpen daar niks van. Zij zien een geleidelijke stijging.


Of werving- en selectiebureau TopBuyers iets van de dalende salarissen van inkoopmanagers merkt?
“Welke daling?” vraagt directeur Frank de Vet. “Ik zie een heel geleidelijke stijging. dus ik weet niet waarover je het hebt.” Het overzicht in Elsevier kent hij niet en verklaren betekent voor hem gissen: “Misschien dat het relatief gemakkelijker is geworden om inkoopmanagers te vinden? Dat het aanbod groter is dan de vraag?” Peter Kamphuys van headhunterbureau InQuest kent de salarismonitor van Elsevier wel. En ook hij ziet eerder een tegengestelde trend. “Wij zien de salarissen van inkoopmanagers niet dalen. maar stijgen. Er is duidelijk een opwaartse lijn te herkennen: inkoopmanagers verdienen m??r. Dat overzicht kan niet kloppen.”
Elsevier publiceert al tien jaar achtereen het salarisoverzicht ‘Wie verdient wat’. Berenschot zorgt voor de cijfers per functie. Dit jaar waren dat 257 functies. waaronder die van Inkoopmanager. Naar de mediaan gekeken zou het salaris in de periode 2002-2007 afgekalfd zijn van 76.000 naar 70.500 euro. In procenten is dat een daling van 14.6 procent. Het hoogste door Berenschot gemeten salaris van een inkoopmanager bedraagt 92.000 euro.

Peter Kamphuys is niet blij met de publicatie. “Het salaris van de inkoopmanager wordt als representatief voorgesteld. maar ik heb grote twijfels over de hoeveelheid gegevens die als basis is gebruikt.” Daarnaast is ‘de inkoopmanager’ een lastig begrip. zegt Kamphuys. “Bedoelen ze daarmee een head of procurement of een director of procurement? En is die dan werkzaam bij overheid of bedrijfsleven. bij een multinational of bij een middelgroot bedrijf? Eind 2006 hebben wij zelf een salarisonderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het salaris van de procurement manager sterk afhankelijk is van de functie-inhoud. de bedrijfsgrootte. de bedrijfssector en de verantwoordelijkheid van de functionaris. Mediaan gesproken ligt het salaris ergens tussen de 65.000 en 120.000 euro. Opmerkelijk genoeg leverde behalve de NEVI ook Berenschot een bijdrage aan dat onderzoek.” Kamphuys vroeg om opheldering aan Berenschot: “Het bleek dat Berenschot Procurement niet in het onderzoek was gekend.”

Net als Elsevier wil ook onderzoeksbureau Berenschot de gebruikte data niet openbaar maken aan Inkopers-Cafe. Ze wil wel vertellen hoe de cijfers tot stand zijn gekomen: “Het zijn erg algemene. inflatiegecorrigeerde en afgeronde getallen”. zegt een medewerker die niet met naam vermeld wil worden. “De daling van 14.6 procent is voor een deel te verklaren door de daling van de bonussen in 2003. Die hebben we bij het salaris opgeteld.” Hij mag niet vertellen hoeveel waarnemingen er voor de berekening van het salaris van de inkoopmanager zijn gebruikt. Daarom schetst hij een algemeen beeld: “In totaal waren er 50.000 waarnemingen beschikbaar voor de salarisbepaling van 257 functies. Het officiële minimum aantal waarnemingen dat we als basis kunnen hanteren is vijf. Het is in het verleden voorgekomen dat we er twintig voor een functie hebben gebruikt.”

Peter Kamphuys is nog steeds niet blij. “Die cijfers maken een statement. Ze gaan een eigen leven leiden. Het is denkbaar dat directies minder willen betalen als ze lezen dat inkoopmanagers door de jaren minder zijn gaan verdienen.” Kamphuys’ collega Geert de Ruijter van inkoopadviesbureau INSINC vreest hetzelfde: “Er wordt een uitspraak voor de volledige markt gedaan. En als je maar hard genoeg roept dat inkoopmanagers minder zijn gaan verdienen. dan gebeurt dat uiteindelijk ook. Dat zou jammer en onterecht zijn. Het inkoopvak wordt de laatste jaren juist meer gewaardeerd. De rol van inkoop binnen organisaties wordt steeds belangrijker. Begijp me goed: ik denk dat er geen reden is om te twijfelen aan de juistheid van de gegevens die zijn gebruikt. De berekening is ongetwijfeld juist.” Daar gaat het ook niet om. zegt De Ruijter: “Het is belangrijker om te weten hoev??l waarnemingen er zijn gebruikt. Daar moet je open over zijn. Ik ben van mening dat ze niet representatief zijn omdat wij net als de andere bureaus een totaal ander beeld hebben.”

Eerder gepubliceerd:
Salaris inkoopmanager krimpt fors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.