Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
07
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Jumbo zet juridische stappen tegen Heineken

Jumbo spant mogelijk een kort geding aan om Heineken tot leveren te dwingen. Jumbo beschuldigt Heineken ervan de supermarkt te boycotten, omdat zij het bier te goedkoop aan zouden bieden. Heineken beweert echter dat ze niet voldoende kunnen brouwen om aan de grote vraag van Jumbo te voldoen, dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Normaal krijgt Jumbo naar eigen zeggen vijftien tot twintig vrachtwagens per week van de meest verkochte kratjes van Heineken. Vorige week hebben ze echter geen enkele wagen gezien en deze week slechts drie.

40 tot 50 vrachtwagens
Sinds eind mei verkoopt Jumbo de tweede krat Heineken voor de helft van de prijs. De woordvoerder stelt tegen de krant dat de seizoensaanbieding een groot succes is. De supermarkt heeft nu 40 tot 50 vrachtwagens bier per week nodig. Heineken stelt echter dat zijn brouwerij deze enorme piek niet aankan.

Langdurige druk op prijs
Jumbo vermoedt dat dit niet de echte reden is. Heineken zou volgens de supermarkt ontevreden zijn over de lange looptijd van de seizoensaanbieding. Normaal zijn supermarktprijzen in Nederland high-low: een hoge reguliere prijs en korte aanbiedingen die erg laag gaan. Nu duurt de actie van Jumbo niet één maar zeventien weken. Met een langdurige druk op de normale prijs zou Heineken niet blij zijn.

Dieptepunt
Jumbo zegt tegen het NRC dit nog nooit meegemaakt te hebben. Over inkoopprijzen wordt bij de supermarktketen vaak stevig onderhandeld en daarbij worden regelmatig drukmiddelen ingezet. Dit is echter een dieptepunt. Jumbo zet nu serieuze stappen om de levering juridisch af te dwingen.

Peijnenburg
Jumbo is niet de eerste supermarkt die naar de rechter stapt om een merk tot leveren te dwingen. Albert Heijn spande in 2005 een soortgelijk kort geding aan tegen Peijnenburg, die de levering aan AH had gestaakt. Peijnenburg stelde dat zijn ontbijtkoek ‘kapotgedumpt’ werd door hem onder de kostprijs te verkopen en weinig in de schappen te leggen. De rechter stelde Peijnenburg in het gelijk.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.