Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
08
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Koos Plegt
Dossiers: Economie, Inkoop
Soort:

Juridisering in de bouw vermoordt innovatie

Design & Build-projecten met onmetelijk dikke specificaties leiden tot risicomijdend gedrag in aanbestedingen, dat volledig voorbij gaat aan de vindingrijkheid van de ingenieur. “Je zult wel gek zijn om iets nieuws te proberen.”

Risicomijdend gedrag is in de bouw aangewakkerd door de groeiende inbreng van managers en advocaten, stelde Rem Koolhaas tijdens de architectuurbiënnale in het Italiaanse Venetië. Hoogleraar Mick Eekhout (TU Delft) was daar ook aanwezig en hij schrijft in Cobouw over Design & Build projecten met ‘onmetelijk dikke specificaties’, soms tot wel duizend pagina’s. Hierin staat tot in den treure omschreven hoe een project uitgevoerd moet worden. Ook architecten geven hun opdrachten graag als Design & Build weg, om verlost te zijn van auteursrecht.

Doorgeven van risico’s
Risico’s worden in de bouwketen naar onderen, ook door hoofdaannemers, één op één doorgegeven. Met als resultaat dat de risico’s van het volledige bestek rusten op de schouders van de uitvoerende specialisten in de bodem van de bouwpiramide. “Dit risicomijdend gedrag vermoordt de innovatie. Je zult wel gek zijn om iets nieuws te proberen”, vertelde Koolhaas. “De juridisering verstikt het plezier in het maken van architectuur.”

Reacties:

  • Juridisering in de bouw vermoordt innovatie » Aanbesteding | 31-07-2014 om 22:56

    […] Design & Build-projecten met onmetelijk dikke specificaties leiden tot risicomijdend gedrag in aanbestedingen, dat volledig voorbij gaat aan de vindingrijkheid van de ingenieur. “Je zult wel gek zijn om iets nieuws te proberen.”[slide]Risicomijdend gedrag is in de bouw aangewakkerd door de groeiende inbreng van managers en advocaten, stelde Rem Koolhaas tijdens de architectuurbiënnale in het Italiaanse Venetië. Hoogleraar Mick Eekhout (TU Delft) was daar ook aanwezig en hij schrijft in…Verder lezen: Juridisering in de bouw vermoordt innovatie […]

    • Anoniem | 05-08-2014 om 14:31

      Design & Build-projecten met onmetelijk dikke specificaties … dat is ten eerste een contradictie…. laten we daar beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.