Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kelly Hulshof
Dossier: Economie
Soort:

Just-in-case sourcing wint terrein

Als gevolg van verstoringen in de supply chain maken veel bedrijven aanpassingen in hun just-in-time sourcingmodellen. Vooral retailbedrijven en logistieke dienstverleners kiezen nu voor just-in-case sourcing.

Just-in-time sourcing is een veelgebruikte strategie van bedrijven om voorraadniveaus ter plaatse en daarmee de kosten voor het aanhouden van voorraden tot een minimum te beperken. Dit brengt bedrijven echter in de problemen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van zwaar weer of stakingen in een haven, waardoor distributieroutes worden afgesneden.

Just-in-case sourcing
Volgens The New York Times worden veel just-in-time sourcingstrategieën aangepast tot just-in-case sourcingstrategieën. Deze verandering houdt met name in dat bedrijven distributiecentra toevoegen aan de supply chain. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de voorraden op peil blijven. Dit zorgt er voor dat transportkosten verminderen, omdat goederen alleen verzonden worden wanneer het echt noodzakelijk is.

Samenvoegen strategieën
The New York Times haalt een commentaar van een directielid van CoStar Group aan, een Amerikaans vastgoed- en onderzoeksbureau. Deze zegt dat bedrijven met het samenvoegen van de twee strategieën het beste willen halen uit hun voorraadbeheer en een balans zoeken tussen minimale voorraadniveaus en voortdurende beschikbaarheid.

Voorbeeld just-in-case strategie
Een voorbeeld van een Amerikaanse onderneming die het just-in-case systeem geïntroduceerd heeft is het Texaanse staalbedrijf Ranger Steel. Voorheen distribueerde het bedrijf zware stalen platen door het hele land via één distributiecentrum. Volgens het bedrijf werkte deze strategie als een trein, totdat door veranderende wetgeving en verzekeringsregels de transportkosten ineens de pan uitrezen. Dit was aanleiding voor het staalbedrijf om meerdere distributiecentra aan het supply netwerk toe te voegen, met als bijkomend voordeel dat chauffeurs nu altijd binnen 24 uur metaal op de gewenste locatie kunnen leveren.

Door Kelly Hulshof
 Kelly Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.