Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
04
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Kartel zorgde voor duurdere betonnen garageboxen

Kartel zorgde voor duurdere betonnen garageboxen

Twee grote producenten van garageboxen hebben in 2010 tot en met 2012 afspraken gemaakt om onderlinge concurrentie uit te schakelen. In deze periode hebben zij klanten verdeeld en prijsafspraken gemaakt. Op deze manier hebben zij concurrenten verhinderd om ook op de markt actief te worden. Dit had als gevolg dat klanten hogere prijzen moesten betalen. Deze overtreding van de Mededingingswet is beboet door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De bedrijven Rekers en Juwel besloten samen de markt te verdelen en concurrentie uit te schakelen. Klanten werden verdeeld aan de hand van maximum prijskortingen op hun eigen verkoopprijzen. Hiermee wilden zij voorkomen dat prijzen onder een vooraf bepaald niveau zakten. Afnemers van Rekers en Juwel zijn vooral zakelijke klanten en in mindere mate particulieren. De partijen zijn de belangrijkste aanbieders van prefab betonnen garages in Nederland, maar zijn gevestigd in Duitsland.

Geen boete voor Rekers
Rekers heeft het kartel zelf bij ACM gemeld, waardoor deze partij geen boete heeft gekregen van de waakhond. Als het bedrijf dit niet had gedaan, konden zij rekenen op een boete van ruim drie miljoen euro. Juwel heeft een boete van 306.500 euro gekregen. De boetehoogte is afhankelijk van de omzet van het bedrijf.

Klanten gedupeerd
“Klanten dachten dat zij iets te kiezen hadden”, vertelt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. “Maar achter hun rug om hadden deze bedrijven de klanten al verdeeld en de prijzen bepaald. Klanten zijn hierdoor gedupeerd.” Ook in Duitsland heeft de Duitse mededingingsautoriteit in 2015 tien leveranciers van prefab betonnen garages boetes van in totaal elf miljoen euro opgelegd vanwege prijs- en klantverdelingsafspraken.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.