Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
01
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Global, Grondstoffen, Supply Chain
Soort:

Kinderarbeid in kobaltketen Apple, Samsung en Sony

Kinderarbeid in kobaltketen Apple, Samsung en Sony

De supply chain van grote elektronicamerken zoals Apple, Samsung en Sony zijn niet volledig zuiver. De merken slagen er niet in te controleren of het kobalt uit de Democratische Republiek Congo (DRC) niet door kinderhanden gewonnen is. Dat stellen Amnesty International en Afrewatch in een rapport.

In het rapport wordt uiteengezet hoe handelaren kobalt kopen uit gebieden waar kinderarbeid voorkomt en deze verkopen aan Congo Dongfang Mining (CDM), een dochteronderneming van de Chinese mineralengigant Huayou Cobalt. De kobalt wordt vervolgens ingekocht door Apple, Samsung en Sony voor lithium-ion batterijen. Dat schrijft Duurzaam Ondernemen.

Ontkenning
Amnesty zocht contact met zestien multinationals die vermeld stonden als klanten van batterijenondernemingen die gebruik zouden maken van door Huayou Cobalt bewerkte erts. Eén bedrijf bevestigde de connectie, terwijl vier zeiden niet zeker te weten of ze kobalt kochten uit de DRC of van Huayou Cobalt. Zes ondernemingen zeiden dat ze de claims aan het onderzoeken waren. Vijf ontkenden daarentegen kobalt te gebruiken van Huayou Cobalt, hoewel ze wel als klant van het bedrijf vermeld stonden. Twee daarvan ontkenden tot slot kobalt uit de DRC te gebruiken. Geen enkele onderneming kon genoeg details verstrekken om onafhankelijk aan te tonen waar de kobalt in hun producten vandaan komt.

‘Niet geloofwaardig’
“De gevaren voor de gezondheid en veiligheid maken de mijnbouw tot een van de ergste vormen van kinderarbeid”, stelt Mark Dummett, Amnesty’s Business & Human Rights-onderzoeker. “Bedrijven met winsten van in totaal 125 miljard dollar kunnen niet op een geloofwaardige manier beweren dat ze niet in staat zijn om te controleren waar de belangrijke mineralen voor hun producten vandaan komen.”

Mensenrechtenschendingen
Het rapport toont aan dat bedrijven binnen de kobaltketen er niet in slagen mensenrechtenschendingen binnen de keten aan te kaarten. Er bestaat geen regulering van de wereldkobaltmarkt. Amnesty International en Afrewatch roepen multinationals die lithium-ion-batterijen in hun producten gebruiken op te onderzoeken of de kobalt onder gevaarlijke omstandigheden of met kinderarbeid geëxtraheerd is. Ook wordt hen gevraagd transparanter te zijn over hun toeleveranciers.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.