Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
05
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Supply Chain
Soort:

Kippenboeren pleiten voor meer regulering

Kippenboeren pleiten voor meer regulering

De pluimveesector wil grotere investeringen, strengere controles en meer regulering om de voedselveiligheid in de eierproductieketen te verbeteren. Dat blijkt uit een rapport die de sector zelf heeft aangeboden aan minister van Landbouw Carola Schouten. Aanleiding hiervoor is de fipronil-affaire die de industrie vorig jaar tussen de 65 miljoen euro en 75 miljoen euro kostte.

Het rapport van Werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen (WVZE) stelt onder meer dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pluimveehouders niet op tijd heeft geïnformeerd over de gevaren rond fipronil Tegelijkertijd maakt het rapport ook duidelijk dat de informatievoorziening van de NVWA werd bemoeilijkt door de huidige wet- en regelgeving. Daarnaast is het huidige NVWA-meldpunt waar onregelmatigheden in de eiproductie aangegeven kunnen worden bij veel kippenboeren onbekend. Boeren die het wel kennen vrezen dat een melding kan leiden tot een blokkade van het bedrijf. De werkgroep pleit daarom voor het openen van een nieuw laagdrempelig meldpunt.

Keumerk

Ook kwaliteitswaarborgsysteem IKB Ei zal beter moeten functioneren volgens het rapport. Op dit moment is ruim 80% van de Nederlandse pluimveehouders daarbij ingeschreven, maar de werkgroep vindt dat de overheid alle pluimveebedrijven moet verplichten zich te houden aan de voorschriften van het keurmerk.

Hogere kosten

Momenteel kost deelname aan IKB Ei 800 euro per stal. Het WVZE-rapport pleit voor een verdubbeling van die kosten, omdat het wil dat eieren voortaan in iedere stadium van de productie gecontroleerd worden op giftige stoffen. Bovendien wil de werkgroep dat het keurmerk een onafhankelijke Raad van Bestuur krijgt zonder binding met de pluimveesector.

Reactie overheid

Vanuit de overheid is nog niet gereageerd op het rapport. Het officiële onderzoek naar de fipronil-affaire wordt geleid door oud-minister Winnie Sorgdrager. Verwacht wordt dat zij komende maand haar resultaten zal publiceren. Zowel minister Schouten als de NVWA zullen pas daarna met een reactie komen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.