Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
08
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Kledingfabrikanten keren China rug toe na prijsstijgingen

Als onderdeel van een strategische transitie naar de volledige outsourcing van haar productie sluit Adidas haar laatste eigen fabriek in China. Stijgende kosten in het land zijn volgens analytici de achterliggende reden van de beslissing.

De Duitse sportkledingfabrikant blijft na het sluiten van de fabriek sourcen bij meer dan driehonderd fabrieken van leveranciers in heel China. De fabriek in Suzhou, die nu nog werk biedt aan 160 medewerkers, gaat eind oktober dicht. Volgens een woordvoerder van Adidas in Chaina Magazine blijft China “een belangrijke productieregio” en maakt de zet “een realignment van global resources” mogelijk, zowel in China als elders.

Reactie op kosten
Volgens sommige analytici is de sluiting een reactie op stijgende kosten in China. Prijzen van arbeid en ruwe materialen hebben al enkele fabrikanten naar andere landen in Zuidoost-Azië doen verhuizen. De grootste rivaal van Adidas, het Amerikaanse Nike, sloot haar laatste eigen fabriek in China al in 2009. Deze beweging zou laten zien dat kledingbedrijven langzaam hun interesse verliezen in China als productielocatie.

Volgens Adidas geen verband

Adidas zelf ontkent het verband tussen de sluiting en het stijgen van salariskosten. Arbeiders in de fabriek zelf lieten weten dat de stijging van de lonen van 35 tot 55 procent ten opzichte van de loonkosten voor 2010 wel degelijk de achterliggende reden zou kunnen zijn. Voor 2010 lag het maandloon in de fabriek op ongeveer 175 dollar. De arbeidskosten in een Adidas-fabriek in Cambodja liggen volgens een Chinese marktwatcher momenteel op 130 dollar. China blijft overigens wel de één na grootste afzetmarkt voor Adidas, met meer dan 6000 winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.