Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
10
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Kledingmerken aangeklaagd vanwege onveilige fabrieken Bangladesh

Twee kledingmerken die het Bangladesh-akkoord hebben ondertekend, houden zich niet aan de overeenkomst. Dat stellen de internationale vakbonden IndustriALL en UNI. Zij eisen dat de bedrijven zich alsnog houden aan de gemaakte afspraken over de veiligheid in de Bengaalse kledingfabrieken. Ze zouden herstelwerk moeten doen aan de gebouwen en gevarengeld moeten betalen aan arbeiders. Dat schrijft NOS.

Vier en een half jaar geleden stortte het Rana Plaza in Bangladesh in elkaar. In de textielfabriek met acht verdiepingen werkten duizenden arbeiders aan kleding voor de westerse markt. 1100 mensen kwamen bij de ramp om het leven. Nadien bleek er veel mis te zijn met de veiligheidseisen van het gebouw. Na deze ramp werd het Bangladesh-akkoord in het leven geroepen. Kledingmerken gingen voortaan hun fabrieken controleren op veiligheidseisen en er kwam geld voor betere gebouwen. Intussen hebben meer dan 200 kledingmerken en vakbonden het akkoord ondertekend.

De vakbonden hebben de twee kledingmerken aangeklaagd. Vorige week oordeelde het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag dat de klacht kan worden behandeld. Uit de documenten van de zaak blijkt dat de aanklachten al ruim een jaar geleden zijn ingediend, maar geheim moesten blijven. In de rechtbankdocumenten staat daarom ook niet om welke kledingbedrijven het gaat. In maart 2018 is de eerste hoorzitting in de zaak.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.