Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
04
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Kleine zorginstellingen buiten spel bij zorginkoop

Kleine zorginstellingen staan in de schaduw van grote organisaties als het gaat om zorginkoop. Zorgverzekeraars en zorgkantoren doen liever zaken met grootschalige zorgorganisaties en zetten de kleinere bedrijven onder druk om te fuseren. Dat stelt Johan de Jong van initiatiefgroep ‘Wie het kleine niet eert’, die opkomt voor de belangen van kleine zorginstellingen, tegen Zorgvisie.

Kleine instellingen trekken aan de bel bij de politiek. Ze overhandigen 12 april een petitie aan de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), die is ondertekend door 72 van de 124 zorginstellingen met een omzet van minder dan tien miljoen euro. Verschillende onderzoeken, waaronder een onderzoek van bureau Gupta, tonen aan dat kleine instellingen betere zorg leveren dan grote. Kleine instellingen hebben volgens het onderzoeksbureau kortere lijnen, waardoor ze beter kunnen inspelen op individuele wensen. Ook zijn ze beter in het welzijnsaspect en hebben ze vaak een sterke binding met een wijk of dorp. Ze kunnen snel beslissen en anticiperen op veranderingen.

De Jong schreef in november 2015 een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Van Rijn benadrukte vervolgens het belang van kleinschaligheid in een debat rond de verpleeghuiszorg. Daarnaast schreef hij in een Kamerbrief dat de zorginkoop voor de Wet langdurige zorg in 2016 zal gebeuren via het dialoogmodel. Met dit model verschuift de contractering van technische inkoop naar een meer inhoudelijke contractering, doordat zorgkantoor en zorgaanbieders met elkaar in gesprek gaan over het verbeteren van de kwaliteit voor de cliënt, aldus Van Rijn.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.