Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
05
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Kleinere bedrijven weerloos tegen overheden: MKB wil toezichthouder

MKB-Nederland maakt zich sterk voor een onafhankelijke toezichthouder die de naleving van aanbestedingsregels controleert. Gedupeerde ondernemingen zouden doorgaans weinig kunnen uitrichten tegen overheden die hun woord niet houden.


MKB-Voorzitter Loek Hermans ziet kleinere bedrijven die zich gedupeerd voelen steeds worstelen met een dilemma: naar de rechter stappen en een toekomstige uitnodiging riskeren. of het erbij laten zitten. In het Financieel Dagblad van afgelopen vrijdag voorziet hij een rol als waakhond voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die zou overheden op de vingers kunnen tikken wanneer afspraken niet worden nageleefd. 

Het overkoepelende orgaan van het midden- en kleinbedrijf is gealarmeerd door een halvering van het mkb-aandeel in overheidsopdrachten in de afgelopen tien jaar. De erfenis van de bouwaffaire zou overheden ertoe verleiden ridicule eisen te stellen waaraan alleen grote bedrijven kunnen voldoen. Daardoor zouden kleinere bedrijven steeds vaker een aanbesteding mislopen.

Twee jaar geleden weigerde minister Brinkhorst een onafhankelijke toezichthouder omdat de naleving vanzelf zou verbeteren door professionalisering bij overheden. Het MKB ziet echter nog geen verbetering. Als er geen toezichthouder in het lever wordt geroepen zegt het zelf een klachtencentrum te openen dat overheden desnoods aanklaagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.