Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
10
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Genna Bostelaar
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Koerswijziging sociaal inkoopbeleid Utrecht

Utrecht gaat bij de inkoop van producten en het inhuren van mensen meer letten op maatschappelijke doelen. De gemeente gaat hierbij verder dan de richtlijnen van Agentschap NL. Daarnaast gaat Utrecht een samenwerking aan met ‘De Groene Zaak’.

Op het gebied van inkoop wil Utrecht letten op drie onderwerpen: klimaat- en milieuvriendelijk inkopen, sociaal inkopen en inkopen met het oog voor lokale werkgelegenheid. “De gemeente kan de rol van sturende consument op zich nemen”, laat de gemeente weten in een toelichting op de beleidswijziging. De gemeente Utrecht koopt nu al in volgens de richtlijnen van Agentschap NL, maar zegt waar mogelijk meer te doen omdat deze richtlijnen aan de magere kant zouden zijn.

De Groene Zaak
Klimaat- en milieuvriendelijke inkopen doet de gemeente door samen te werken met ‘De Groene Zaak’, een samenwerkingsverband uit het bedrijfsleven. Deze organisatie met 125 partners is ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen de enige weg uit de crisis is en dus ook Utrecht een hoop geld zal besparen. ‘De Groene Zaak’ is van mening dat economische verduurzaming landelijk tienduizenden banen kan opleveren.

Re-integratiebeleid
Omdat de lokale werkgelegenheid een belangrijk punt is in het inkoopbeleid van Utrecht bekijkt de gemeente bij elk inkooptraject de kansen voor kleine en lokale ondernemers. Tevens bevordert Utrecht sociaal inkopen bij gemeenschappelijke projecten door de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit moet het re-integratiebeleid van onder meer Utrechters met een bijstandsuitkering effectiever maken.

Utrecht werkt momenteel aan een nieuw systeem waarbij werkgevers geld kunnen storten in een fonds voor Social Return, als deze geen mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen aannemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.