Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Koffieprijs stijgt door droogte

Koffieprijs stijgt door droogte
Foto: Dollarphotoclub

De prijs van koffie stijgt door de droogte in Brazilië. De Braziliaanse overheid is overgegaan op het importeren van koffiebonen. Ook in Aziatische landen als Vietnam neemt de prijs van koffiebonen een vlucht. Dit meldt De Telegraaf.

De prijs van de bonen uit Vietnam staat op 2,19 dollar per kilo. Dit is een recordhoogte. De robusta-bonen, de meest gebruikte koffiebonen, bereikte begin november in Brazilië ook een recordstand. Sinds begin 2016 is de prijs met 50 procent toegenomen. De export is over de eerste twee maanden op jaarbasis met 35 procent afgenomen.

Import
Al drie jaar lang is er in Brazilië een gebrek aan regen. De prijzen van robusta-bonen zijn daarom nu gelijk met die van de arabica-soort. Dit is nog nooit gebeurd in Brazilië. De robusta-bonen worden nu geïmporteerd uit Vietnam, daarom heeft Brazilië de importheffing verlaagd van 10 procent tot nul procent. Een aantal politieke partijen die namens de boeren optreden, willen die heffing terug.

Cacao
De situatie van de koffiebonen wordt vergeleken met de situatie van cacao. Brazilië zette ook daarvoor ooit zijn grenzen open.  Boeren konden vervolgens niet meer op tegen de lagere prijzen uit Afrika.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.