Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
08
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Koperprijs daalt met 19 procent

Koperprijs daalt met 19 procent

De prijzen voor koper zijn gedaald naar het laagste punt in zes jaar. Duizend kilo koper kostte maandag 5230 dollar. In mei was dat nog 6480 dollar. Dat is een daling van 19% en volgens analisten is het goed denkbaar dat de prijs zakt tot onder de 5000 dollar. De koperprijs staat vooral onder druk door de afzwakkende vraag vanuit China.

China is goed voor circa 45% van de vraag naar koper, maar het land heeft te kampen met een afzwakkende economie, waardoor de kopervraag onder druk komt te staan. Zo schrijft het FD. De Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie kwam uit op 47,8. Een cijfer onder de vijftig duidt op krimp. “Vraag naar grondstoffen is doorgaans nauw gecorreleerd met groei in opkomende markten”, schrijft Jim Reid van de Deutsche Bank. “Gezien de twijfels over China en Brazilië, is het misschien niet heel verwonderlijk dat de prijzen zijn gedaald.”

Voor veel grondstoffen geldt hetzelfde als voor koper: lage prijzen vanwege veel aanbod en weinig vraag. Van gas tot graan en van olie tot aluminium. Over de hele linie hebben grondstoffen een 60% lagere prijs, ten opzichte van 30 juni 2008. Sinds begin dit jaar verloren grondstoffen 10,2% van de prijs.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.